Оператори ГТС України та Польщі підписали меморандум про посилення інтеграції газових ринків

Київ. 16 березня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – “Оператор ГТС України” і польський Gaz-System підписали меморандум про співпрацю для поліпшення взаємодії між українським і польським ринками газу, повідомила пресслужба ОГТСУ у четвер.

Сторони мають намір збільшити довгострокові гарантовані потужності на міждержавних з’єднаннях, а також усунути бар’єри для транскордонної торгівлі газом (зокрема відновлюваних газів), що потребуватиме коригування параметрів якості газу між країнами.

“Зважаючи на план REPowerEU та необхідність швидкого заміщення російського газу на європейському ринку, сторонами меморандуму буде створено дослідницьку платформу для транспортування відновлюваних газів, таких як біометан та водень. Має бути проведено науково-технічне дослідження щодо маршрутів та можливостей української та польської ГТС для транспортування відновлюваних газів до Європи, а також визначено та реалізовано пілотні проєкти з виробництва та транспортування біометану та водню. Крім того, українська ГТС буде підключена до водневого транспортного коридору ЄС”, – зазначили в ОГТСУ.

Оператори також проаналізують перспективи транспортування LNG між Польщею та Україною з можливим використанням українських сховищ для посилення регіональної безпеки, та промотуватимуть доступні маршрути й джерела постачань у напрямку України для підвищення використання наявної газової інфраструктури, як-от Baltic Pipe, інтерконекторів із Литвою та зі Словаччиною.

ОГТСУ та Gaz-System також домовилися про проведення регулярних зустрічей замовників послуг для отримання зворотного зв’язку щодо транскордонних подій. Це дасть змогу операторам оцінити ринковий інтерес до нових потужностей між двома країнами, транспортування газу та використання ПСГ.

Крім того, український і польський оператори домовилися працювати разом над веденням переговорів із Європейською комісією щодо фінансування спільних проєктів.

“Поєднання українського та польського потенціалів у газовій сфері зміцнить енергетичну безпеку Європи. Ми сильніші у співпраці, і ми визначилися зі шляхами розвитку газового ринку регіону”, – наголосив в. о. голови ОГТСУ Павел Станчак.

Джерело: https://tsoua.com/news/operator-gts-ukrayiny-ta-polskyj-gaz-system-uklaly-memorandum-pro-spivpraczyu/

administrator

Related Articles