UBS купує Credit Suisse за 3 млрд швейцарських франків

Цюрих. 20 березня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Швейцарський банк UBS купує Credit Suisse, що зазнає труднощів, за 3 млрд швейцарських франків ($3,25 млрд), повідомляє MarketWatch.

Про угоду оголосив президент Швейцарії Ален Берсе у супроводі керівників обох банків і глави Швейцарського національного банку (SNB).

“Шляхом поглинання Credit Suisse банком UBS було знайдено рішення для забезпечення фінансової стабільності та захисту швейцарської економіки в цій винятковій ситуації”, – йдеться в заяві SNB.

UBS заплатить по 0,76 франка за акцію Credit Suisse. Угода, яка не потребує схвалення акціонерів, буде повністю оплачена грошовими коштами.

На закриття торгів у п’ятницю акції Credit Suisse коштували 1,86 франка. За даними Financial Times, спочатку UBS пропонував лише 0,25 франка за акцію колишнього конкурента.

“Ми вітаємо заяви швейцарської влади про підтримку фінансової стабільності, – ідеться в заяві міністра фінансів США Джанет Єллен і глави Федеральної резервної системи Джерома Павелла. – Обсяги капіталу і ліквідності банківської системи США сильні, а фінансова система стійка. Ми перебуваємо в тісному контакті з нашими міжнародними партнерами”.

Президент Європейського центрального банку Крістін Лагард заявила, що вжиті швейцарською владою дії “корисні для відновлення впорядкованих ринкових умов і забезпечення фінансової стабільності”. Банківський сектор Єврозони стійкий завдяки сильним позиціям капіталу і ліквідності, зазначила вона.

Saudi National Bank, Суверенний фонд Катара (Qatar Investment Authority, QIA) і Норвезький нафтовий фонд входять до числа акціонерів Credit Suisse, які можуть зазнати найсерйозніших втрат через продаж акцій банку з істотним дисконтом, пише MarketWatch.

QIA володіє 6,8% Credit Suisse. Saudi National Bank купив 9,9% акцій швейцарського банку всього півроку тому за $1,5 млрд, наразі цей пакет оцінюють лише в $215 млн.

Норвезький нафтовий фонд заявив, що на кінець 2022 року був власником 1,49% частки в Credit Suisse і 3,31% у UBS. Ця частка з того часу “практично не змінилася”, йдеться в повідомленні.

administrator

Related Articles