Україна має змінити законодавство під малі модульні реактори – ексголова ДІЯРУ

Київ. 20 березня. ЕНЕРГОРЕФОРМА – Щоб мати нову ядерну технологію, Україна повинна насамперед змінити законодавчу базу для отримання можливості ліцензувати малі модульні реактори (ММР), заявив ексголова Державної інспекції ядерного регулювання (ДІЯРУ) Григорій Плачков.

“Ми не можемо ліцензувати нові енергоблоки, тому що у нас уся законодавча база підлаштована під енергоблоки ВВЕР-1000 і ВВЕР-440. Для того, щоб ми могли в Україні мати нову ядерну технологію, потрібно міняти законодавство, а вже потім працювати над техніко-економічним обґрунтуванням, проєктом і далі відповідно до етапів”, – сказав Плачков під час дискусії щодо розвитку енергетики в Медіа-центрі в Києві в понеділок.

За його словами, впровадження технології ММР може зайняти тривалий час, тим паче що у світі є тільки один ліцензований реактор американської компанії NuScale.

Як повідомлялося, міністр енергетики Герман Галущенко кілька днів тому під час відвідування однієї з енергокомпаній повідомив, що Україна в рамках “зеленого переходу” розглядає можливість спорудження до 20 малих модульних реакторів (ММР) замість зруйнованих під час війни енергоблоків теплової генерації, назвавши їх “найкращою опцією для заміни теплової генерації”.

Як зазначив президент НАЕК “Енергоатом” Петро Котін, ММР дуже перспективні для України, і наразі атомники спільно з Міненерго розробляють багато програм із різними світовими компаніями, які розвивають ці технології.

Зокрема, “Енергоатом” співпрацює в напрямі ММР з американською Westinghouse, що пропонує свій реактор AP-300, NuScale і Holtec International, британською RolIs Royce і ще з кількома компаніями, з якими підписано відповідні меморандуми.

“Енергоатом” і NuScale у вересні 2021 року підписали меморандум про співпрацю у сфері будівництва в Україні ММР.

Також про старт пілотного проєкту впровадження в Україні ММР у партнерстві зі США, Японією та Республікою Корея для виробництва водню й аміаку оголосили в листопаді 2022 року спеціальний уповноважений президента США з питань клімату Джон Керрі та керівник Міненерго Герман Галущенко. Як заявив тоді український міністр, проєкт може бути реалізовано протягом двох-трьох років.

administrator

Related Articles