ЄС обговорює низку винятків із санкцій для білоруських добрив, Литва виступає проти

Київ. 23 березня. ІНЕТРФАКС-УКРАЇНА – Литовські політики мають намір виступити проти винятків із санкцій для білоруських добрив, які обговорюють у Європейському Союзі (ЄС), повідомляє агентство BNS.

Європейська комісія в січні почала консультації щодо зміни санкцій проти Білорусі, щоб передбачити в них винятки для добрив, заявили BNS джерела.

Литва виступає проти цього, але дискусії розгорілися знову після прибуття 23 березня до Брюсселя генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша для обговорення цього питання на найближчому засіданні Європейської ради, повідомляє Politico напередодні саміту ЄС.

За даними ООН, експорт добрив із Білорусі різко скоротився через труднощі з транспортуванням, що призвело до різкого зростання цін на продовольство в менш розвинених країнах.

Литва вбачає в цьому пропаганду. “(…) насправді вплив калійних добрив на продовольчу безпеку в африканських країнах є дуже обмеженим”, – ідеться у спільній заяві, ухваленій у середу комітетами Сейму Литви з європейських справ і у закордонних справах.

У заяві наголошується, що обидва комітети “рішуче виступають проти будь-яких компромісів, які послаблять санкції, раніше накладені на Білорусь, і залишать можливість винятків для білоруських олігархів або компаній, що виробляють добрива”.

Прем’єр-міністерка Інгріда Шимоніте заявила, що президент Гітанас Науседа “не має приймати жодних відступів” на Європейській раді.

“Якщо ці відступи залишаться в тексті, Литва не зможе їх підтримати, принаймні така позиція, а, як відомо, Литву в Європейській раді представляє президент”, – сказала прем’єр-міністерка журналістам у Сеймі.

Politico повідомляє, що позицію Литви підтримують й інші затяті прихильники санкцій – Латвія, Естонія та Польща.

Вільнюс розглядає грошові потоки від добрив як одне з основних джерел фінансування білоруської влади.

Основним експортером добрив у Білорусі є “Бєларуськалій”. Великі постачання раніше відвантажували за кордон через литовський порт Клайпеда, куди доставляли залізницею. Цей транзит було зупинено в лютому минулого року через міжнародні санкції.

administrator

Related Articles