Переважна більшість опитаних українців цікавляться історією і вважають Радянський Союз причетним до розв'язання Другої світової війни – КМІС

Київ. 24 березня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Близько 80% опитаних українців оцінили свій інтерес до історії України як доволі або дуже високий, свідчать результати соцопитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

Оцінювання здійснювалося за шкалою від 1 – “зовсім не цікавляться” до 10 – “надзвичайно цікавляться”. 17% оцінили свій інтерес радше як невисокий (2-5 балів), і лише 1% зовсім не цікавиться історією України.

Як зафіксувало соцопитування, 91% жителів України погоджується з твердженням, що Голодомор був геноцидом українського народу, 7% – не погоджуються з цим, і 2% не знають напевно. 64% згодні з твердженням, що Україна була колонією Російської імперії, 31% – не згодний, і 5% не визначилися з відповіддю на це запитання.

На думку переважної більшості (62%), Україна має відзначати День пам’яті та примирення 8 травня, 22% – День перемоги над нацизмом 9 травня.

Абсолютна більшість (85%) жителів України вважає Радянський Союз відповідальним і причетним до розв’язання Другої світової війни, зокрема 50% – повністю, 35% – частково, опосередковано співпричетним. Думку про те, що Радянський Союз був абсолютно непричетний до розв’язання Другої світової війни, поділяють 7%.

Опитування проводили 19-27 січня 2023 року методом телефонного інтерв’ю за випадковою вибіркою номерів. Опитано 2004 дорослих жителів України. Похибка вибірки не перевищує 2,2%.

Джерело: https://kiis.com.ua/?lang=ukr&cat=reports&id=1217&page=1&fbclid=IwAR3ipoX0xNMQF49IGaExWVF3JX74cve_AFfVnsYHrWmOoBjjznR0L4G5Rf8

administrator

Related Articles