Данія має намір підняти виявлений біля "Північного потоку-2" об'єкт за участю оператора проєкту

Київ. 24 березня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Данське енергетичне агентство запросило оператора “Північного потоку-2” Nord Stream 2 AG для участі в підйомі з дна Балтики виявленого біля газопроводу об’єкта, повідомило відомство в поширеному пресрелізі.

“З метою подальшого з’ясування природи об’єкта данська влада вирішила підняти об’єкт. У зв’язку з цим, Данське енергетичне агентство запросило оператора трубопроводу – Nord Stream 2 AG – взяти участь в операції”, – ідеться в повідомленні.

Уточнюється, що об’єкт має циліндричну форму, висоту приблизно 40 см і 10 см у діаметрі та, можливо, є морським димовим буєм. На думку данських експертів, він не становить безпосередньої загрози.

У вересні 2022 року внаслідок підриву сталася розгерметизація двох ниток першого “Північного потоку” і однієї – “Північного потоку-2” поблизу данського острова Борнгольм. У РФ порушено кримінальну справу за статтею про акт міжнародного тероризму. Спецслужби Швеції також дійшли висновку, що інцидент на газопроводах є диверсією. Данія, Швеція, ФРН продовжують розслідування щодо вибухів.

Водночас у Копенгагені заявили, що не дадуть дозволу російській стороні на участь у розслідуваннях вибухів. Як заявляв раніше глава данського МЗС Ларс Люкке Расмуссен, “у Данії, Швеції та Німеччині діє верховенство закону, тому кожен може довіряти розслідуванням, які ми проводимо”.

“Ми сказали росіянам, що проведемо розслідування ретельно. І коли ми це зробимо, ми оголосимо про результати роботи”, – зазначив міністр.

administrator

Related Articles