У Варшаві гірники протестують проти директиви ЄС, що передбачає обмеження на викиди метану

Київ. 24 березня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Польські гірники у п’ятницю вийшли до будівлі представництва Європейської комісії у Варшаві на акцію протесту проти директиви ЄС, що стосується викидів метану, повідомляє телеканал Polsat.

На думку організаторів протесту, ця директива – “смертний вирок для польських гірників”.

Учасники акції підривають петарди, вмикають сирени. Також вони принесли на акцію труну з написом “Польська гірнича справа”, на якій закріплені портрети заступника глави Європейської комісії Франса Тіммерманса та екологічної активістки Грети Тунберг. Паралізовано автомобільний рух на вулицях поблизу представництва Європейської комісії.

Згідно з директивою Європейської комісії, ліміт викиду метану на кожну тисячу тонн видобутого вугілля в недалекому майбутньому має становити п’ять тонн. У польській “Гірничій групі” підрахували, що в разі, якщо ця директива стане зобов’язуючою, то тоді цьому підприємству доведеться нести додаткові витрати в розмірі 1,5 млрд злотих (понад EUR320 млн).

Ба більше, до 1 січня 2027 року довелося б закрити шість шахт, а в період із 2028 до 2037 рр. можуть закритися ще три.

Гірники вважають, що квоти, пропоновані Європейською комісією, не дадуть можливості працювати польським шахтам, а це може спричинити за собою втрату 30 тис. робочих місць, і ще більше – в компаніях, які працюють в системі видобутку вугілля.

administrator

Related Articles