Регулятори ЄС переосмислять ситуацію з ліквідністю банків – ЗМІ

Київ. 24 березня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Регулюючі органи Європейського Союзу переосмислять ситуацію з ліквідністю на тлі кризи довіри, що швидко розростається після банкрутства американського Silicon Valley Bank і швейцарського Credit Suisse, пише Bloomberg.

За даними джерел агентства, наглядові органи перебувають на ранніх стадіях розгляду питання, як поліпшити управління ліквідністю банків. Хоча жодних офіційних обговорень не ведеться, окремі регулятори, які засідають у наглядовій раді Європейського центрального банку, кажуть про необхідність отримати більш чітке уявлення про частку депозитів, яку кредитори можуть зберегти в разі кризи.

Навіть невеликі зміни в підході до ліквідності можуть сильно вплинути на те, як банки керують своїм бізнесом. Глобальні фінрегулятори посилили стандарти ліквідності після фінансової кризи 2008 року, проте зростання цифрового банкінгу відтоді дало змогу вкладникам переміщати кошти декількома клацаннями миші. Соціальні мережі, тим часом, також збільшують ризики для банків, оскільки часто необґрунтована інформація може поширюватися з величезною швидкістю.

Депозити “стали більш чутливими до різниці у відсоткових ставках і можуть бути переміщені в короткі терміни” з одного банку в інший, заявив цього тижня голова Європейської служби банківського нагляду Хосе Мануель Кампа.

Головний виконавчий директор Citigroup Inc. Джейн Фрейзер заявила, що можливість споживачів переказувати мільйони доларів за допомогою декількох кліків знаменує собою кардинальну зміну того, як банкіри управляють, а регулюючі органи реагують на ризик вилучення грошових коштів із банків.

“Це повністю змінює правила гри порівняно з тим, що ми бачили раніше”, – сказала вона. “Пара твітів, а потім все закрутилося набагато швидше, ніж будь-коли в історії”, у ситуації з відтоком грошей із Silicon Valley Bank, зазначила Фрейзер.

administrator

Related Articles