Бухарест і Варшава переконуватимуть ЄС створити механізми спостереження за вивезенням зерна з України – прем'єр Румунії

Київ. 28 березня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Румунія і Польща звернуться до Єврокомісії з пропозицією вжити заходів для відслідковування експорту зерна з України та боротися з його продажем за цінами, нижчими від ринкових, повідомляє Bloomberg із посиланням на румунського прем’єра Ніколає Чуке.

“Румунія та Польща попросять Єврокомісію, виконавчий орган ЄС, розробити механізми, що допоможуть налагодити нагляд за експортом зерна з України та уникнути демпінгових цін, які б завдали шкоди місцевим фермерам, заявив Чука у вівторок на спільній пресконференції з прем’єром Польщі Матеушем Моравецьким у Бухаресті”, – інформує агентство.

Bloomberg зазначає, що у 2022 році обидві країни сприяли вивезенню зерна з України. Однак додаткові поставки продовольства вплинули на ціни, що спричинило тиск на місцевих фермерів та викликало антиурядові протести в обох країнах. При цьому пізніше у 2023 році у Польщі заплановано парламентські вибори, у 2024 році – у Румунії.

“Зернова угода” була укладена у Стамбулі 22 липня 2022 року. За участю ООН, Росії, Туреччини та України відбулося підписання двох документів – щодо створення коридору для вивезення зерна з трьох українських портів (“Чорноморськ”, “Одеса” та “Південний”), а також щодо зняття бар’єрів на експорт російського продовольства та добрив.

В ООН 18 березня, коли спливав термін ініціативи, повідомили про її продовження. При цьому не уточнювалися терміни, проте турецька преса з посиланням на затвердження української сторони повідомила, що йдеться “про продовження на 120 днів”.

administrator

Related Articles