Абсолютна більшість опитаних українців схвально ставляться до ВПО і співгромадян, які виїхали за кордон через війну, – соцопитування

Київ. 30 березня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Абсолютна більшість опитаних українців схвально ставляться до ВПО і співгромадян, які виїхали за кордон через російське вторгнення в Україну, свідчать результати соціологічного опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології.

У пресрелізі з результатами опитування, оприлюдненому в четвер, зазначається, що ставлення до внутрішньо переміщених осіб (ВПО) є цілком позитивним. Так, готові допустити їх у своє найближче оточення 53% респондентів, ще 42% згодні, що вони мають жити в Україні (разом 95%). Ксенофобне ставлення до ВПО мають лише 5%.

До українців, які виїхали за кордон, повністю толерантні 46% опитаних, ще майже 42% згодні, щоб вони поверталися в Україну (разом 87%). Лише 13% не хотіли б їх бачити в Україні.

При цьому, до тих співгромадян, які опинилися й залишаються на тимчасово окупованій території країни, 90% українців ставляться схвально, зокрема, 44% респондентів готові допустити їх у своє оточення, ще 46% згодні, що вони мають жити в Україні. Ксенофобне ставлення до них мають лише 10% опитаних.

Що ж стосується ставлення до російськомовних українців, то 86% респондентів ставляться до них схвально. Так, готові допустити їх у своє оточення 43%, стільки ж погоджуються, що вони мають жити в Україні. Ксенофобне ставлення до них мають 14%.

“Занепокоєння викликає ставлення до громадян України, які є росіянами за національністю, ксенофобне ставлення до них мають 36% населення. Це ставлення вочевидь нераціональне і несправедливе, бо дані соціологічних досліджень показують, що загалом погляди громадян України – етнічних росіян хоч і дещо відрізняються від поглядів етнічних українців, але не дуже суттєво, і ці громадяни так само захищають Україну від ворогів”, – наголошують соціологи.

Всеукраїнське опитування громадської думки “Ставлення до біженців, ВПО, російськомовних громадян та деяких інших категорій населення України” проводив КМІС упродовж 22 лютого – 6 березня 2023 року методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (із випадковою генерацією телефонних номерів і подальшим статистичним зважуванням).

Під час дослідження було опитано 985 респондентів (відповідно, у першій та другій хвилі), що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Опитування проводилося з дорослими (у віці 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року). До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року (АР Крим, м. Севастополь, окремі райони Донецької та Луганської областей), а також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

Формально за звичайних обставин статистична похибка вибірки обсягом 985 респондентів (перша хвиля) (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 3,4% для показників, близьких до 50%, 3,0% для показників, близьких до 25%, 2,1% – для показників, близьких до 10%, 1,5% – для показників, близьких до 5%.

Джерело: https://kiis.com.ua/?lang=ukr&cat=reports&id=1218&page=1

administrator

Related Articles