НБУ може підвищити прогноз зростання ВВП України на 2023 р. більш ніж на 1 п.п.

Київ. 30 березня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Економічна ситуація в Україні у першому кварталі 2023 року розвивається значно краще, ніж передбачав Національний банк України (НБУ) у своєму січневому прогнозі, особливо енергопостачання, тому з високою ймовірністю центробанк наприкінці квітня покращить поточний прогноз зростання ВВП на цей рік 0,3%, повідомив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук.

“Лише за рахунок покращення ситуації в енергетиці та, враховуючи зміни припущення, що до кінця цього року не очікуємо перебоїв поставок, плюс,враховуючи результати першого кварталу, лише цей фактор має забезпечити 1 процентний пункт (п.п.) у зростання”, – сказав він на “Business Breakfast із Володимиром Федоріном”.

За його словами, необхідно також враховувати збільшення надходження міжнародної фінансової допомоги на покриття дефіциту держбюджету з $38 млрд до $42 млрд, а також плани залучити ще $14 млрд на відновлення, що надасть можливість профінансувати більший дефіцит і надати більшого фіскального імпульсу економіці.

Ніколайчук додав, що покращити умову торгівлі для України має і зниження цін на нафту та газ

“Це основні зміни, які я бачу порівняно із січневим прогнозом. Тому є висока ймовірність, що ми переглянемо прогноз економічного зростання цього року у бік підвищення. Але конкретні цифри ще оцінюватимемо – 27 квітня зможемо оголосити під час монетарного пресбрифінгу”, – сказав заступник голови НБУ.

Він уточнив, що в першому кварталі ситуація з енергопостачанням виявилася набагато кращою за очікування НБУ завдяки теплій зимі та героїчним зусиллям енергетиків.

“З другої половини лютого вже практично не було дефіциту електроенергії, хоча в січні ми очікували на дефіцит навіть у другому-третьому кварталах. Дефіцит електроенергії в першому кварталі – 15%, тоді як в інфляційному звіті спиралися на оцінку 27%”, – зазначив Ніколайчук.

За його словами, очікується також, що споживчий та інвестиційний попит швидше відновлюватимуться, і про це вже свідчать високочастотні показники роздрібної торгівлі та послуг: збільшення кількості реєстрацій нового ФОП та іншого бізнесу, зростання обігу кафе та ресторанів, середньодобове металургійне виробництво.

Заступник голови Нацбанку також повідомив, що останніми місяцями на тлі ситуації зі зміцненням гривні на готівковому ринку та покращенням курсових очікувань чистий відтік валюти, що становив у 2022 році мільярди доларів, припинився.

Як повідомлялося, МВФ наразі прогнозує динаміку реального ВВП України у 2023 році в діапазоні від -3% до +1%.

Джерело: https://www.youtube.com/watch?v=vijNd_8iWEI

administrator

Related Articles