Глава МАГАТЕ має намір продовжувати дипломатичні зусилля для захисту окупованої ЗАЕС – результат візиту до станції

Київ. 30 березня. ЕНЕРГОРЕФОРМА – Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі має намір продовжувати свої дипломатичні зусилля, щоб захистити Запорізьку атомну станцію та запобігти ядерній аварії, повідомило агентство.

Як зазначається у повідомленні на сайті агентства у четвер за результатами візиту його голови на ЗАЕС 29 березня, Гроссі обговорював це питання під час зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським у Запоріжжі 27 березня і незабаром може знову поїхати до Росії для подальших переговорів.

Водночас гендиректор МАГАТЕ зазначив, що замість реалізації його попередньої ідеї щодо створення зони безпеки навколо ЗАЕС, зосередженої на територіальних аспектах, “тепер необхідно більше наголосити на тому, чого слід уникати для забезпечення захисту станції”, зазначено в повідомленні.

“Робота триває. Дуже важливо знайти згоду щодо фундаментального принципу: атомна станція не повинна бути атакована за жодних обставин, а також не повинна використовуватися для нападу”, – наводяться у повідомленні його слова.

При цьому Гроссі заявив, що візит на “українську Запорізьку атомну електростанцію” підтвердив його оцінку серйозності ситуації з ядерною та радіаційною безпекою під час посилення військової активності в регіоні.

“Очевидно, що військова активність посилюється по всьому цьому регіону. Відверто говорять про наступ і контрнаступ. Цю територію очікує, можливо, більш небезпечна фаза”, – зазначив Гроссі.

За його словами, він на власні очі зміг побачити збитки, завдані ЗАЕС з моменту його останнього перебування там (вересень-2022 – ЕР), особливо під час обстрілу в листопаді.

Глава МАГАТЕ також назвав складною ситуацію, пов’язану зі скороченням кількості персоналу, що залишився на станції.

Гроссі також підтвердив проведення ротації команд МАГАТЕ.

Як повідомлялося, це другий візит голови МАГАТЕ на ЗАЕС після окупації, під час якого, зокрема, мала відбутися чергова ротація команди МАГАТЕ – сьома з початку відкриття постійної місії агентства на ЗАЕС у вересні 2022 року.

Незадовго до свого березневого візиту Гроссі заявив, що відмовився від своєї ініціативи щодо створення зони безпеки навколо ЗАЕС, заявивши, що “надзвичайно важко буде здійснювати процес верифікації – на відстані більш ніж однієї милі від демілітаризованої зони територія буде надзвичайно мілітаризованою”.

administrator

Related Articles