Набув чинності закон "Про медіа", інформують у ВР

Київ. 31 березня. ІПНТЕРФАКС-УКРАЇНА- У п’ятницю набув чинності закон “Про медіа”, нагадує парламентський комітет з питань інформаційної політики та європейської інтеграції.

“Сьогодні, 31 березня 2023 року, набуває чинності закон України “Про медіа”, який, серед іншого, запроваджує додаткові механізми захисту національного інформаційного простору (зокрема на період воєнного стану)”, – зазначив профільний комітет парламенту на сайті Верховної Ради.

Як зазначається в повідомленні, закон розроблений із метою імплементації Директиви Євросоюзу про аудіовізуальні медіапослуги та отримав позитивну оцінку експертів Ради Європи.

“Цього закону потребують насамперед наші глядачі, слухачі, усі ті, хто отримує контент із медіа. Його також потребують медійники, бо він встановлює сучасні прозорі та зрозумілі правила, рівні для всіх”, – наголосив голова комітету Микита Потурав (фракція “Слуга народу”).

За словами заступниці голови комітету Євгенії Кравчук (фракція “Слуга народу”), закон передбачає функціонування конвергентного регулятора, який працює з усіма видами медіа. Закон надає особливі повноваження регулятора та механізми взаємодії між регулятором і медіа під час воєнного положення. Кравчук наголосила, що закон також регулює роботу “онлайнових медіа” і поєднує ліберальні підходи (добровільна реєстрація) з відповідальністю за порушення обмежень за змістом інформації (незалежно від того, зареєстроване медіа чи ні).

Народна депутатка зазначила, що закон також визначає порядок і процедуру припинення використання стандарту аналогового телевізійного мовлення та містить спеціальний розділ, який передбачає протидію російській агресії в медійній сфері.

Як повідомлялося, Верховна Рада ухвалила законопроєкт (реєстр.№2693-д) 13 грудня минулого року, президент повернув його до парламенту зі своїм підписом 29 грудня 2022 року.

administrator

Related Articles