Обсяги послуг небанківського фінринку на кінець 2022 року залишалися набагато меншими за довоєнні – НБУ

Київ. 31 березня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Відновлення діяльності представників небанківських фінансових послуг у четвертому кварталі 2022 року було повільним і нерівномірним, обсяги послуг залишалися значно меншими за довоєнні, зазначається в огляді небанківського фінансового сектору, оприлюдненому на сайті Національного банку України (НБУ).

У ньому також повідомляється, що кількість небанківських фінансових установ (НБФУ) за 2022 рік скоротилася на 422 переважно через вихід із ринку фінансових компаній і кредитних спілок.

За даними НБУ, за четвертий квартал із реєстрів було виключено 88 фінансових компаній, 17 кредитних спілок, 11 страховиків і по вісім ломбардів та лізингодавців. Крім того, протягом кварталу анульовано всі ліцензії 121 установи, переважно фінансових компаній і кредитних спілок. Третину компаній позбавлено ліцензій за рішенням регулятора.

За останні три місяці 2022 року обсяги активів у більшості сегментів ринку зменшилися. Лише фінансові компанії продемонстрували зростання обсягу активів, незважаючи на суттєве скорочення кількості установ.

За рік від шоків війни найбільше постраждав сегмент кредитних спілок, які втратили близько 45% обсягу активів. Обсяги активів ломбардів знизилися на 5%, водночас як страховиків і фінансових компаній навіть дещо зросли.

Загалом частка НБФУ в активах фінансового сектору, нагляд за якими здійснює НБУ, протягом року поступово скорочувалася до 11,97% станом на 31 грудня.

За даними регулятора, кредитний портфель НБФУ знизився за квартал на 14%. Нове кредитування скоротилося ще швидше, насамперед за рахунок позик для споживчих цілей (на 23%). Несвоєчасне погашення кредитів погіршило їхню заявлену якість. Частка прострочених кредитів більш ніж на 90 днів зросла в 1,8 раза. Негативний вплив на фінансовий результат мало і скорочення операційного доходу за високих адміністративних витрат.

Негативний фінансовий результат більшості кредитних спілок зумовив формування накопиченого збитку та зменшення резервного капіталу. За квартал кількість порушників нормативу достатності капіталу зросла вп’ятеро – до 10 кредитних спілок станом на 1 січня 2023 року.

НБУ повідомляє, що попри виключення з реєстру значної кількості фінансових компаній, обсяг активів у сегменті за четвертий квартал зріс. Також тривало відновлення обсягів наданих послуг, що розпочалося ще в третьому кварталі. Обсяги операцій за основними фінансовими послугами зросли, проте залишалися в рази нижчими за довоєнний рівень.

У четвертому кварталі обсяг кредитів населенню зріс на 42%, підприємствам – на третину. Водночас загалом за 2022 рік обсяги наданих позик були вдвічі нижчими, ніж у 2021 році.

Наприкінці року активно відновлювався ринок лізингу: обсяги послуг зросли у 2,6 раза порівняно з третім кварталом. Зокрема, відбулося стрімке зростання обсягу фінансового лізингу, що забезпечується фінансовими компаніями; їхня частка ринку сягнула 55% на противагу приблизно 1% у попередні роки.

Операції юридичних осіб-лізингодавців за квартал збільшилися на 16%. Лізингові угоди укладалися переважно на придбання легкових автомобілів, менше – вантажної та с/г техніки. Два квартали поспіль зростали обсяги наданих гарантій та факторингові операції.

За результатами 2022 року фінансові компанії загалом були прибутковими, зазначає НБУ.

Сектор ломбардів протягом року практично не розвивався. Обсяги активів і нових кредитів зменшилися, суттєво впав капітал установ. Загалом за 2022 рік обсяг кредитування ломбардами впав на 36%. У другій половині року доходи ломбардів збільшилися, проте протягом року установи загалом були збитковими.

administrator

Related Articles