УКАБ просить реалізувати обіцянку про пільги в оплаті сільгоспземлі біля зон воєнних дій

Київ. 4 квітня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Українська аграрна конфедерація бізнесу (УКАБ) закликала Верховну Раду звільнити від сплати мінімального податкового зобов’язання (МПЗ) і плати за землю території, де можливі воєнні дії, а також території, що підлягають розмінуванню, проголосувавши за відповідні зміни в законопроєкті №7632.

“Земельні масиви, розташовані на відстані одного-двох десятків км до кордону з РФ і формально визначені як території можливих бойових дій, не можуть бути оброблені належним чином через постійні обстріли з боку агресора. Тому агровиробництво на територіях можливих бойових дій небезпечне, а в деяких випадках і просто неможливе”, – аргументували прохання до УКАБу.

У конфедерації нагадали, що у листопаді 2021 року було ухвалено закон №1914-IX “Про забезпечення збалансованості бюджетних надходжень”, згідно з яким було введено МПЗ. Першим роком, за який він нараховується, був 2022 рік, тому на початку 2023 року українські аграрії подали відповідні звіти та розрахунки з МПЗ.

Водночас через повномасштабну війну на початку квітня 2022 року згідно із законом №2120-ІХ за 2022 та 2023 роки нарахування та оплата МНО тимчасово скасовано, зокрема, для ділянок, розташованих на територіях, де ведуться/велися бойові дії, на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями РФ, та/або за земельні ділянки, визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких є фортифікаційні споруди.

Наприкінці грудня 2022 року Мінреінтеграції наказом №309 затвердило перелік територій, на яких ведуться/велися бойові дії або тимчасово окуповані РФ. Проте Держподаткова служба не враховує цей нормативний акт у своїй роботі.

Як приклад УКАБ наводить Білопільську громаду Сумської області, яку зараховано до переліку територій з можливими бойовими діями, що регулярно обстрілюється, проте аграрії не можуть скористатися обіцяними пільгами.

Водночас, додали в конфедерації, територію Речківської сільради Сумського району, розташовану на кордоні з РФ, не включено до цього переліку, але вона також постійно потерпає від обстрілу. Місцеві аграрії ще 2022 року вимушено відмовилися від сільгоспробіт у прикордонній смузі.

В УКАБ впевнені, що закон має передбачати “чітку, прозору та детальну процедуру надання пільг” територіями, які залишаються непридатними для сільгоспобробки. У Конфедерації закликали депутатів “відповідально” підійти до голосування щодо законопроєкту №7632 “Про внесення змін до Податкового кодексу про звільнення від сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене або пошкоджене нерухоме майно” у другому читанні.

administrator

Related Articles