НКРЕКП схвалила новий порядок розподілу пропускної спроможності міждержавних перетинів спільно з європейськими партнерами під час експорту-імпорту е/е

Київ. 5 квітня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), схвалила й оприлюднила на своєму сайті з метою одержання зауважень і пропозицій новий порядок розподілу пропускної спроможності міждержавних перетинів під час операцій експорту-імпорту електроенергії за спільною з європейськими країнами-сусідами процедурою.

Рішення регулятора зафіксовано в проєкті постанови “Про затвердження Порядку розподілу пропускної спроможності міждержавних перетинів та внесення змін до постанови НКРЕКП від 3 квітня 2020 року № 763”, схваленому на засіданні у вівторок.

“Ураховуючи те, що 16 березня 2022 року завершено приєднання електромереж ОЕС України до енергомереж континентальної Європи ENTSO-E, актуальним постає питання запровадження спільної скоординованої процедури розподілу пропускної спроможності”, – ідеться в обґрунтуванні НКРЕКП до проєкту постанови.

Водночас, як пояснив регулятор, зазначена процедура може бути запроваджена за всіма міждержавними перетинами з державами – сторонами Енергетичного співтовариства не одночасно.

Крім того, документ передбачає на початковому етапі інтеграції ринку електроенергії на регіональному та загальноєвропейському рівнях можливість одночасної дії Порядку розподілу пропускної спроможності міждержавних перетинів у чинній редакції – за односторонньою процедурою та Порядку розподілу пропускної спроможності міждержавних перетинів за спільною скоординованою процедурою разом із європейськими країнами-сусідами.

Джерело: https://www.nerc.gov.ua/storage/app/sites/1/Docs/Postanova_obgruntuvannya/2023/kviten/p35_04-04-23.pdf

administrator

Related Articles