Профільний комітет рекомендує ВР ухвалити в першому читанні законопроєкт про зміни до закону про музеї – нардеп

Київ. 7 квітня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Парламентський комітет із питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроєкт, спрямований на збереження музейного фонду України, повідомила заступниця голови комітету Євгенія Кравчук (фракція “Слуга народу”).

“Рекомендували прийняти за основу урядовий проєкт закону про внесення зміни до статті 10 закону України “Про музеї та музейну справу” щодо порядку подальшого використання музейних зібрань у разі реорганізації музеїв (№9129)”, – написала Кравчук у фейсбуці в п’ятницю.

Вона нагадала, що державна частина Музейного фонду України зберігається у понад 2000 музеях державної та комунальної власності, а також відомчих музеях підприємств, установ та організацій, в інститутах Національної академії наук. За словами народної депутатки, “тривале недофінансування та ігнорування потреб музейної галузі, невдалих спроб “оптимізації” витрат бюджету за рахунок найменш захищених установ спричинило активізацію хаотичної реорганізації музеїв, яка несе ризик втрати будівель, розпорошення та втрати унікального музейного фонду України, а також фахівців”.

Кравчук зазначила, що пропоноване законопроєктом обов’язкове погодження відповідних рішень із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері культури та мистецтв, допоможе зберегти музейне розмаїття та Музейний фонд України.

Джерело: https://www.facebook.com/yevheniya.khudzik/posts/pfbid0T1kw2BxcFnvQEmT41xWrnvrz5ffQ7MhnYyZmtXq1eFJ7gDY4rErzVNTY6r8SD7eJl

administrator

Related Articles