Україна тимчасово утримається від експорту зерна та соняшнику до Польщі й отримає нові умови їхнього транзиту

(оновлена та розширена, додано коментарі Мінагрополітики України)

Київ. 7 квітня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Україна для розв’язання проблеми із затоваренням польського ринку та протестами польських аграріїв тимчасово відмовиться від експорту пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику до цієї країни до нового сезону, обидві сторони також упродовж тижня спільно напрацюють нові правила транзиту, і на цей період українським експортерам радять слідувати іншими маршрутами.

“Ми всі розуміємо, хто винен у цій ситуації, але ми маємо вирішити проблему. Тому Україна утримається від експорту пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику до Польщі (до нового сезону)”, – цитує польське відомство у твіттері Сольського зі спільної пресконференції в п’ятницю з польським колегою Робертом Телусом на кордоні з Україною в Дорогуську.

“Українська сторона виступила з пропозицією дуже сильно обмежити на певний час, а наразі навіть зупинити надходження зерна до Польщі”, – зі свого боку сказав Телус.

За його словами, необхідно забезпечити розвантаження складів у Польщі до початку збору врожаю.

Польський міністр також уточнив, що процедури обмеження експорту будуть узгоджені до наступного тижня.

“Можливість транзиту через територію Польщі до інших країн-членів ЄС і третіх країн збережено, порядок транзиту буде спрощено для усунення простою транспорту і черг на пунктах пропуску”, – цитує також слова Сольського Мінагрополітики України.

Відомство рекомендувало експортерам, поки розроблятимуться нові правила, розглянути можливість перенаправити відповідні вантажі через інші країни.

Своєю чергою Телус, говорячи про транзит українського зерна через територію Польщі, зазначив, що польська сторона уважно слідкуватиме, щоб зерно не залишилося в країні.

“Завдяки спеціальній системі ми знатимемо, звідки виїхав транспорт і куди він прямує. Транзит буде опломбовано”, – додав польський міністр.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський на зустрічі з прем’єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким у Варшаві 5 квітня заявив, що сторони знайшли рішення проблеми експорту українського зерна до Польщі.

“Ми обговорювали питання наших фермерів – польських і українських. Ми знайшли вихід, я вважаю, що найближчими днями, тижнями ми остаточно вирішимо всі питання, тому що не може бути якихось складнощів між такими близькими партнерами та реальними друзями як Польща та Україна”, – сказав Зеленський.

Раніше уряди Польщі та Румунії оголосили про намір попросити Європейську комісію розробити механізми, які допоможуть уникнути демпінгу цін на шкоду місцевим фермерам.

Польські фермери погрожували зірвати заходи під час візиту Зеленського до Варшави, а польський міністр агрополітики Генрик Ковальчик пішов у відставку.

Якби світова спільнота змогла “дотиснути” Росію щодо збільшення перевірок суден у Босфорі, Україна змогла б скоротити потік автоперевезень зерна через країни Європи, зі свого боку сказав тоді Сольський.

Джерело: https://twitter.com/mrirw_gov_pl

administrator

Related Articles