НБУ на дебютному розміщенні продав 3-міс. депосертифікати на 51,1 млрд грн

Київ. 7 квітня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Національний банк на дебютному аукціоні в п’ятницю з розміщення 3-місячних депозитних сертифікатів під 25% річних продав їх на 51,1 млрд грн, повідомило видання “Мінфін” із посиланням на інформацію Нацбанку.

За його даними, до аукціонів були допущені всі 45 банків, які подали заявки.

Водночас на сайті НБУ інформація про підсумки аукціону поки що відсутня. НБУ зазначив, що в п’ятницю обсяг продажу ДС овернайт становив 370,6 млрд грн проти 361,7 млрд грн днем раніше.

Як повідомлялося, Нацбанк 16 березня заявив, що з 7 квітня вирішив знизити ставку за депозитними сертифікатами овернайт із 23% до 20%, але водночас розміщувати ДС на термін три місяці за обліковою ставкою 25% залежно від обсягу залучення банками депозитів на термін від трьох місяців.

Напередодні дебютного аукціону НБУ встановив для банків індивідуальні початкові ліміти купівлі 3-міс. ДС на рівні 70% від залишків вкладів фізосіб у нацвалюті, які були в цих банках на 4 квітня, з початковим терміном розміщення 93 дні і більше.

Регулятор пояснив, що до початкового ліміту додається друга динамічна частина – помножений на мультиплікатор “3,0” приріст обсягу такого портфеля гривневих депозитів фізичних осіб терміном від 93 днів після 4 квітня.

Банки зможуть подавати заявки на придбання 3-міс. ДС і до НБУ, і на міжбанківському ринку в межах зазначеного вище ліміту. Нацбанк планує розміщувати ДС щотижня у п’ятницю.

administrator

Related Articles