Провідні економіки світу можуть уникнути цьогорічного різкого уповільнення зростання – дослідження

Київ. 10 квітня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Провідні економіки світу збільшуються швидше за прогнози і можуть уникнути різкого уповільнення зростання цього року, свідчить оновлений кожні півроку індекс відновлення глобальної економіки Brookings-FT.

Економіки Китаю, США, єврозони, Індії та Великої Британії зростають швидше, ніж очікувалося наприкінці 2022 року, підвищується впевненість бізнесу та споживачів, пише Financial Times.

Китайський ВВП готовий зростати у цьому році високими темпами, вважає старший науковий співробітник Брукінгського інституту Есвар Прасад. На тлі пом’якшення пов’язаних із коронавірусом обмежень темпи зростання в КНР швидше за все досягнуть цільових 5%. Також швидке зростання очікується в Індії, йдеться на сайті інституту.

Поширення різних ризиків та погіршення фінансової кон’юнктури негативно вплинуть на середньострокову динаміку світового ВВП, прогнозує науково-дослідна організація.

В умовах зниження попиту, вирішення проблем із постачанням та зменшення впливу “тимчасових факторів”, таких як торішнє подорожчання енергоносіїв, подальше прискорення інфляції у великих економіках малоймовірне. При цьому в багатьох регіонах її рівень залишається вищим за цільовий, що майже не залишає центробанкам вибору, окрім як продовжувати, нехай і не так агресивно, посилення грошово-кредитної політики, зазначається на сайті Брукінгського інституту.

Індекс Brookings-FT зіставляє реальні та історичні показники економічної активності, фінансових ринків та довіри. Зараз він вказує на те, що провідні економіки, що розвиваються, виграють від внутрішнього динамізму та оптимізації регулювання, проте перспективи інших значно гірші.

Найбільші труднощі мають країни із низьким рівнем подушного доходу та прикордонні економіки, що пов’язано з підвищенням вартості обслуговування боргу, слабким попитом на експорт та обмеженою здатністю влади стимулювати економічне зростання та одночасно утримувати довіру світових фінансових ринків.

Директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крісталіна Георгієва, думку якої минулого тижня наводила FT, очікує повільне зростання глобальної економіки найближчими роками.

У наступні 5 років світова економіка збільшуватиметься в середньому приблизно на 3% на рік, вважає глава МВФ. Це найгірший середньостроковий прогноз із 1990 року.

Серед факторів, що стримують зростання, Георгієва відзначила подальшу фрагментацію економіки та геополітичну напруженість.

Нові економічні прогнози, які фонд опублікує цього тижня, майже не відрізнятимуться від січневих, пояснила Георгієва. У січні він очікував уповільнення зростання світової економіки з 3,4% у 2022 році до 2,9% у 2023 році.

administrator

Related Articles