Термінал ЗПГ у Роттердамі може розширитися з 16 до 20 млрд куб. м на рік

Київ. 11 квітня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Потужності терміналу із прийому зрідженого природного газу в Роттердамі Gate LNG (Нідерланди) можуть бути розширені з 16 до 20 млрд куб. м на рік, повідомив бункерувальний оператор Vopak – учасник проєкту.

Нещодавно завершилася процедура вивчення попиту (Open Season) на потужності додаткового, четвертого резервуару у складі терміналу. Остаточне інвестиційне рішення щодо цього проєкту заплановано ухвалити до вересня поточного року.

Vopak також повідомив про намір купити у національного трубопровідного оператора Gasunie 50% нещодавно відкритого в Емсхавені плавучого терміналу EemsEnergyTerminal BV. Угоду заплановано завершити не пізніше 1 жовтня 2023 року. Цей об’єкт працює з 15 вересня 2022 року та має потужність регазифікації 8 млрд куб. м на рік. Партнери вивчатимуть можливість подальшого збільшення пропускної спроможності.

Через затримку з введенням проєкту нового плавучого ЗПГ-терміналу в Гонконгу і зниженням його комерційної привабливості Vopak вирішив відмовитися від купівлі 49,99% частки в ньому у компанії MOL. Тим не менш, Vopak зазначає, що, як і раніше, братиме участь у процесі введення терміналу в експлуатацію і продовжуватиме надавати підтримку в його роботі за необхідності.

Нідерланди взяли курс на відмову від російського газу, прагнучи замінити його постачанням ЗПГ. У травні 2022 року компанія GasTerra втратила можливість отримувати газ у “Газпрому” через відмову від переходу на нову систему розрахунків за паливо. Також влада країни ухвалює рішення про необхідність припинення видобутку газу на власному родовищі Гронінген через зростання спровокованого видобутком газу сейсмічної активності.

administrator

Related Articles