Уряд Польщі скликає кризовий штаб через ситуацію з українським зерном

Варшава. 11 квітня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус у вівторок збирає кризовий штаб, що візьметься за врегулювання ситуації в країні після рішення ЄС про тимчасове безмитне ввезення українського зерна до країни союзу.

“ЄС діє повільно, тому ми самі маємо шукати ринки збуту. Певні думки щодо цього є, тому у вівторок під керівництвом віцепрем’єра Яцека Сасіна за підтримки глави уряду Матеуша Моравецького збереться кризовий штаб, до якого увійдуть усі міністри, які можуть сприяти у цьому питанні”, – сказав Телус в ефірі польського радіо.

За його словами, “якщо до сезону збирання врожаю Польщі вдалося б направити на експорт 3-4 млн тонн зерна, можна було б продовжити працювати і після сезону врожаю, головне – підготуватися до нових жнив”.

“ЄС діє повільно, на його допомогу розраховувати не можна, тому ми маємо діяти самі”, – зазначив він.

Телус нагадав, що минулої п’ятниці на зустрічі з міністром аграрної політики України Миколою Сольським було досягнуто домовленості про те, що до початку жнив у липні українське зерно йтиме через Польщу транзитом, і за його переміщенням буде встановлений жорсткий контроль як з української, так і та з польського боку.

Раніше у Польщі, а також у Словаччині, Чехії, Угорщині, Румунії та Болгарії відбулися акції сільгоспвиробників, які протестують проти напливу до цієї країни величезної кількості зерна з України, на яку Брюссель тимчасово скасував мита.

administrator

Related Articles