"Украерорух" упевнений у позитивному перегляді прогнозу Євроконтролю термінів відкриття українського неба після перемоги

Київ. 12 квітня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Повітряний простір України буде відкрито після завершення воєнних дій і перемоги, Європейська організація з безпеки аеронавігації (“Євроконтроль”) внесе відповідні позитивні зміни до свого прогнозу щодо розвитку ситуації, заявило Державне підприємство обслуговування повітряного руху України (“Украерорух”) у вівторок.

“З урахуванням факту наявної військової агресії РФ на території України, фахівці “Євроконтролю” на основі цих актуальних вхідних даних зробили припущення до кінця горизонту планування – тобто до 2029 року. Після появи нових об’єктивних чинників, як-от, зокрема, завершення війни та переформатування мережі маршрутів, прогноз Євроконтролю буде оновлено з використанням нових даних”, – прокоментував “Украерорух” прогноз “Євроконтролю” щодо повернення до “нормальних” маршрутів польотів над Україною та Росією після 2029 року.

Українське підприємство пояснило, що підрозділ STATFOR Євроконтролю двічі на рік видає/оновлює 7-річні прогнози повітряного руху по всіх країнах-членах організації (41 країна) і загалом по Європейському регіону. Такі прогнози використовуються країнами-членами для щорічного розрахунку ставок плати за послуги з аеронавігаційного обслуговування. Опублікований прогноз базується на поточній ситуації в авіаційній галузі та конфігурації маршрутів, наголосили в компанії “Украерорух”.

Йдеться про закриття повітряного простору України для цивільних польотів через військові дії, суттєві обмеження польотів у повітряному просторі Молдови (з міркувань безпеки), Росії та Білорусі (санкційні заборони), перерозподіл маршрутів у Польщі, країнах Балтії, Скандинавії, зростання інтенсивності польотів у південно-східній частині Європи (через обліт закритих зон).

“Євроконтроль” не генерує і не використовує військові прогнози/аналітику/припущення для створення своїх прогнозів, наголосили в “Украерорусі”, зазначивши, що розрахунки також не містять інших чинників невизначеності, як то, зокрема, непрогнозовану економічну турбулентність, ескалацію геополітичної напруженості, інші непередбачувані події, які можуть мати негативний вплив на розвиток авіації.

У компанії також наголосили, що незважаючи на обставини форс-мажору, спричинені військовою агресією РФ, Україна повноцінно готується до відновлення польотів у своєму повітряному просторі. Зокрема, спільно з “Євроконтролем” розроблено План заходів щодо відновлення аеронавігаційного обслуговування в повітряному просторі України. Він охоплює повний спектр необхідних складових процесу: відновлення інфраструктури, операційні процедури, авіаційну безпеку, підготовку персоналу, сертифікацію, взаємодію з міжнародними партнерами та фінансування.

Як повідомлялося, Україна 24 лютого 2022 року повністю закрила свій повітряний простір для цивільних літаків.

Молдова спочатку також повністю закрила повітряний простір із 24 лютого. За місяць влада Молдови відкрила невеликий повітряний коридор із Кишинева в бік сусідньої Румунії, а пізніше “прочинила” більшу частину повітряного простору. Зараз усі літаки, що вилітають із Молдови, прямують у бік Румунії.

administrator

Related Articles