ВАР пропонує будувати "сухі порти" на заході України для рівномірного транзиту зерна через ЄС

Київ. 12 квітня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Громадське об’єднання “Всеукраїнська аграрна рада” (ВАР) вважає за доцільне будувати “сухі порти” на заході України, щоб постачання українського зерна через Європейський Союз відбувалися рівномірніше.

Як повідомляється на сайті ВАР, наразі існують домовленості про вільний рух сільгосппродукції з України, що йде транзитом, однак прямий експорт до Польщі припиняється.

“Раніше аграрії Тернопільщини, Хмельниччини, Львівщини, Волині, Рівненщини мали контрагентів у Польщі, яким могли реалізувати зерно. Тож для наших західних регіонів зараз буде велика проблема, оскільки в господарствах лишилося 30-40% минулорічного врожаю, який планувалося продати й за ці кошти здійснювати посівну”, – пояснив заступник голови ВАР Денис Марчук.

Він нагадав, що під час війни українські аграрії продавали зерно за цінами на 40-50% нижчими від ринкових і допомагали армії – “все це без отримання дотацій, на відміну від європейських фермерів”.

“Коли світові ціни впали, і польські фермери не отримали запланованої прибутковості, то звинуватили українське зерно”, – додав Марчук.

Заступник голови ВАР наголосив, що до відновлення повноцінного експорту морем Україна використовує “шляхи солідарності” та постачає продукцію, не експортуючи напряму до Польщі та Румунії, а використовує ці країни переважно як транзит.

“Політичний характер страйків європейських фермерів є очевидним. Україна продає частину зерна Польщі, й це не має масового характеру. Зниження світових цін на зернові та олійні є трендом. Проте певним силам потрібно продемонструвати, що це відбулося через надлишок українського зерна. У Польщі фермери були “підігріті”, але не забуваймо, що восени там вибори”, – сказав Марчук і додав, що в Румунії, на відміну від Польщі, немає гострої ситуації, оскільки територія країни використовується як транзит через Дунай у великі порти.

У Польщі, а також у Словаччині, Чехії, Угорщині, Румунії та Болгарії минулого тижня відбулися акції сільгоспвиробників, які протестують проти збільшення постачань зерна з України, на яке Брюссель тимчасово скасував мита.

Громадські організації цих країн вимагають запровадження мит на українську сільгосппродукцію, висловлюють незадоволення сумами компенсацій від Європейської Комісії та погрожують загальнонаціональними протестами, якщо експорт і транзит українського зерна не буде припинено.

Джерело:

https://uacouncil.org/uk/post/protesti-proti-ukrainskogo-zerna-v-es-stucno-peregriti-denis-marcuk

administrator

Related Articles