"Укрнафта" та "Укргазвидобування" оголосили про співпрацю для збільшення видобутку вуглеводнів

Київ. 12 квітня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – ПАТ “Укрнафта” і АТ “Укргазвидобування” (УГВ) вивчать можливість спільного видобутку нафти і газу на ліцензійних ділянках, де власником дозволів на видобуток є одна компанія, а свердловини належать іншій.

Згідно з прес-релізом “Укрнафти”, наразі компанії проводять консультації щодо ліцензійних ділянок, на яких можна розпочати цей проєкт, а також аналізують необхідні технічні та регуляторні питання для переходу до практичної роботи.

Крім того, компанії розглядають співпрацю під час спільного використання наземної інфраструктури та обміну геологічними даними на суміжних ліцензійних ділянках, а також потенційну спільну розвідку і розробку родовищ нафти і газу.

“Синергія співпраці двох державних видобувних компаній дасть змогу вивести з бездіяльності низку свердловин і відновити на них видобуток вуглеводнів. Мета зустрічі – визначити чіткий план дій зі спільної роботи, спільного розвитку, спільного використання потужностей”, – зазначив глава “Укрнафти” Сергій Корецький, якого цитує пресслужба.

“Наші компанії мають величезний потенціал для співпраці, який, нарешті, ми починаємо реалізовувати. Сподіваємося, що така робота вже незабаром матеріалізується у вигляді додаткових кубометрів газу і тонн нафти, ставши ще однією складовою для досягнення нашої мети – повної відмови від імпорту енергоносіїв”, – додав голова УГВ Олег Толмачов.

Як повідомлялося, “Укрнафта” планує почати відновлення видобутку нафти на не робочих свердловинах. Зокрема, є 1,2 тис. свердловин, які розташовані на ліцензійних ділянках інших підприємств, але належать “Укрнафті”, і ще 4,3 тис. ліквідованих, які не працюють.

За оцінкою профільних спеціалістів компанії, приблизно 10% з них можна відновити завдяки сучасним технологічним можливостям відновлення та капітальним ремонтам, що дасть приріст щонайменше на 500 свердловинах протягом кількох років.

Станом на кінець березня 2023 року “Укрнафта” має у своєму розпорядженні 89 родовищ із 3,7 тис. нафтогазових свердловин. Компанія експлуатує 451 АЗС.

“Укрнафта” у 2022 році скоротила видобуток нафти з конденсатом на 8,6% порівняно з 2021 роком – до 1,37 млн тонн. У 2023 році планує збільшити видобуток нафти на 5,8% (на 0,08 млн тонн) порівняно з минулим роком – до 1,45 млн тонн, газу – на 0,3% (на 0,003 млн куб. м), до 1,04 млрд куб. м.

Перед “Укргазвидобуванням” стоїть мета збільшити власний видобуток природного газу на 1 млрд куб. м у 2023 році – до 13,5 млрд куб. м. У 2022 році компанія видобула 12,5 млрд куб. м природного газу (товарного), що на 3% менше, ніж 2021 року.

Джерело: https://www.ukrnafta.com/ukrnafta-i-ukrgazvydobuvannya-praczyuvatymut-razom-zadlya-zbilshennya-vydobutku

administrator

Related Articles