"Енергоатом" і канадська Cameco уклали угоду про постачання уранового концентрату "СхідГЗК" до Канади

Київ. 12 квітня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Держпідприємство “НАЕК “Енергоатом” і канадська компанія Самесо уклали угоду, що була останнім необхідним етапом для реалізації програми використання українського урану під час виробництва ядерного пального для АЕС України.

“Йдеться про “Договір на зважування, відбір проб, проведення аналізів, зберігання та організацію транспортування уранового концентрату” (УОК) виробництва ДП “СхідГЗК”, який 11 квітня 2023 року в Канаді скріпили підписами президент “Енергоатома” Петро Котін та президент і головний виконавчий директор Cameco Тім Гітцель в присутності прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля”, – повідомив “Енергоатом” у телеграмі.

Як пояснили в компанії, документ регламентує фізичне постачання уранового концентрату з України до Канади та пов’язані з цим умови. Зокрема договір передбачає постачання всього обсягу видобутого на “СхідГЗК” урану до Канади і подальше використання уранового концентрату для конверсії та постачання природного гексафториду урану (UF6) на збагачення.

Як зазначив голова НАЕК, укладення договору дає зелене світло практичному втіленню раніше підписаних контрактів між компаніями.

“Це знакова подія для української ядерної галузі, вона гарантує її стабільність і як наслідок – стабільне забезпечення електроенергією громадян”, – зазначив Котін.

Як повідомлялося, президент ДП “НАЕК “Енергоатом” Петро Котін і президент, виконавчий директор канадської Cameco Тім Гітцель 19 березня 2023 року уклали у Лондоні угоду про використання українського урану під час виробництва ядерного пального для всіх українських АЕС.

“Згідно з домовленостями, “Енергоатом” упродовж 2024-2035 років буде повністю забезпечений гексафторидом природного урану, який постачатиметься для збагачення та подальшого використання у виробництві ядерного палива. Також передбачається продаж Канаді урану, який видобувається на українському “СхідГЗК”, – повідомило тоді Міністерство енергетики України.

Джерело: https://t.me/energoatom_ua/12690

administrator

Related Articles