Стефанчука просять провести позачергове засідання Верховної Ради для розгляду проєкту постанови, що "блокує" повернення виплати 30 тис. грн для військових

Київ. 12 квітня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Народний депутат Олексій Гончаренко (фракція “Європейська солідарність”) просить голову Верховної Ради Руслана Стефанчука впродовж семи днів скликати позачергове засідання парламенту для розгляду проєкту постанови №8312-П, що блокує повернення виплати 30 тис. грн для військовослужбовців, поліцейських і рятувальників.

“Верховна Рада має зібратися на позачергове засідання і відхилити постанову, яка блокує виплати 30 тисяч військовим! Звернувся до спікера Руслана Стефанчука про проведення такого засідання протягом семи днів”, – написав Гончаренко у своєму телеграм-каналі в середу.

Як повідомлялося, 254 народних депутати за необхідного мінімуму у 226 голосів підтримали поправку ексспікера Верховної Ради, позафракційного депутата Дмитра Разумкова до прийнятого в цілому закону №8312 (про вдосконалення процедури примусового відчуження майна під час війни) щодо повернення виплат 30 тис. грн військовослужбовцям, поліцейським і ДСНС.

Водночас вона передбачає впровадження з квітня цього року і до кінця воєнного стану стелі в 10 мінімальних зарплат (67 тис. грн) на грошове забезпечення працівників, службових і посадових осіб бюджетних установ і підприємств, на 100% підконтрольних державі. Це обмеження також стосується народних депутатів, членів Кабміну, прокурорів, працівників Нацбанку та працівників інших держорганів, діяльність яких регулюється спеціальними законами, наприклад, НАБУ.

Водночас, як повідомило агентству “Інтерфакс-Україна” поінформоване джерело в кулуарах “Весняних зустрічей” Міжнародного валютного фонду та Світового банку у Вашингтоні, ухвалена поправка викликала запитання представників МВФ.

Крім того, 11 квітня народний депутат Володимир Цабаль (фракція “Голос”) зареєстрував у Верховній Раді проєкт постанови № 8312-П про скасування рішення щодо ухвалення відповідного законопроєкту.

Раніше, 21 березня, Верховна Рада збільшила видатки держбюджету-2023 на 487 млрд грн, а доходи – на 61 млрд грн, що спричинило збільшення дефіциту на 419 млрд грн. Згідно з Меморандумом із МВФ, набуття чинності до кінця квітня цього закону після підписання президентом є найближчим структурним маяком нової програми.

Крім того, уряд зобов’язався до кінця травня внести до Верховної Ради законопроєкт із посиленням положень Бюджетного кодексу для мінімізації ad hoc змін до бюджету.

Джерело: https://t.me/oleksiihoncharenko/32945

administrator

Related Articles