В Україні у I кв.-2023 виконано 124 трансплантації органів – МОЗ

Київ. 12 квітня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – У січні-березні 2023 року в Україні виконано 124 трансплантації органів, повідомило Міністерство охорони здоров’я з посиланням на главу відомства Віктора Ляшка.

Водночас уточнюють, що 35 трансплантацій органів у 2023 році виконали медики Львова.

Міністр охорони здоров’я повідомив, що лабораторія супроводу трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів, створена на базі Першого територіального медичного об’єднання Львова, отримала сучасне лабораторне обладнання для супроводу трансплантації вартістю 98 млн грн. Це одна з трьох міжрегіональних лабораторій першого (експертного) рівня, які, зокрема, проводять дослідження, спрямовані на визначення сумісності між потенційним донором і реципієнтом.

Ляшко нагадав, що у 2022 році українські лікарі провели 384 трансплантації органів, що на 20% більше, ніж роком раніше.

Як повідомлялося, за словами гендиректора директорату високотехнологічної медичної допомоги та інновацій Міністерства охорони здоров’я Василя Стрілки, центрами трансплантації в Україні залишаються Київ і Львів, але такі операції вже проводять також у Луцьку, Черкасах, Чернівцях, Рівному, Хмельницькому. Загалом на території України є 32 медзаклади, які виконували хоча б одну трансплантацію серця, нирок чи печінки.

administrator

Related Articles