Що робити коли внутрішньо переміщеною особою при евакуації було втрачено паспорт громадянина України

Що робити коли внутрішньо переміщеною особою при евакуації було втрачено паспорт громадянина України

Хочемо поділитися історією про те, як на гарячу лінію “Твій захист 24/7” звернулась пані Людмила з проханням допомогти відновити втрачений паспорт. 

Пані Людмила внутрішньо переміщена особа з Соледару Донецької області, наразі проживає в Дніпрі. Під час вимушеної евакуації з рідного міста Людмилою було втрачено паспорт, тому вона звернулась до громадської організації «Правозахисний центр Ліга жінок-виборців» за допомогою. 

Спочатку юрист громадської організації пані Людмилі пояснив якими нормативно-правовим актами врегульована процедура відновлення втраченого паспорта:

-Законом України «Про забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб»;

-Порядком оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженим Постановою КМУ № 509 від 1 жовтня 2014 року;

-Постановою ВР України від 26.06.1992 р. № 2503-XII «Про затвердження положення паспорт громадянина України для виїзду за кордон»;

-Наказом МВС від 13.04.2012 року №320 «Про затвердження порядку оформлення і видачі паспорта громадянина України», яким затверджений Порядок оформлення і видачі паспорта громадянина України.

У разі втрати паспорту або викрадення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, внутрішньо переміщена особа повідомляє про це територіальний підрозділ ДМС за місцем фактичного проживання, який в одноденний строк видає тимчасове посвідчення, що підтверджує особу громадянина України (бланк заяви надається безкоштовно в міграційній службі).

Важливо: при зверненні до міграційної служби, бажано з собою мати будь-які інші документи, за допомогою яких можна встановити особу. Зокрема, такими документами можуть бути, закордонний паспорт, свідоцтво про народження або будь-який документ, який посвідчує особу: посвідчення водія, військовий квиток, пенсійне посвідчення, посвідчення учасника ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, посвідчення людини з інвалідністю тощо. 

Також, будуть актуальними, документи, які підтверджують реєстрацію місця проживання (довідка про склад сім’ї або витяг з будинкової книги), копії паспорта громадянина України та інших документів, за наявності – документи, що підтверджують звернення про втрату (викрадення) паспорту до відділення поліції.

До документів надаються три фотокартки(розміром 3,5 x 4,5 см) та квитанція про сплату держмита або документ про звільнення від його сплати.

Папі Людмила за наданими рекомендаціями юриста громадської організації «Правозахисний центр Ліга жінок-виборців» звернулась до територіального підрозділу ДМС за місцем фактичного проживання, було в одноденний строк видано тимчасове посвідчення, а протягом 20 робочих днів пані Людмила отримала новий паспорт.

Роботу гарячої лінії “Твій захист 24/7” забезпечують фахівці громадської організації «Правозахисний центр Ліга жінок-виборців» у співпраці з чеською гуманітарною організацією “Людина в біді” @PeopleInNeedUkraine та за фінансової підтримки Європейського союзу.

kons logo Resilient+LIGA для документів

administrator

Related Articles