Суд зобов'язав Мінвідновлення допустити приватні лоцманські компанії на виконання рекомендацій АМКУ

Київ. 20 квітня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Верховний суд у складі Касаційного господарського суду залишив чинними рішення попередніх інстанцій, які відхилили позов Мінвідновлення до Антимонопольного комітету (АМКУ) щодо скасування вимоги забезпечити допуск приватних компаній до сфери лоцманських послуг, повідомила пресслужба комітету.

“Виконання цього рішення створить сприятливі умови для розвитку конкуренції в морській галузі та, зокрема, на ринку лоцманських послуг”, – зазначають в АМКУ.

Комітет зазначив, що на підставі рішення суду Мінвідновлення повинно внести зміни до своїх нормативно-правових актів для недопущення дискримінації суб’єктів господарювання за формою власності на етапах: проведення теоретичного навчання, тренажерної підготовки та практичного стажування кандидатів на посаду морського лоцмана; кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду морського лоцмана; входу на ринок лоцманських послуг; провадження діяльності на ринку лоцманських послуг.

В АМКУ нагадали, що видали рекомендації за зверненням буксирної компанії P&O Maritime Ukraine – “дочка” великого міжнародного портового оператора DP World Group. Ця компанія поскаржилася, що не може розпочати діяльність на ринках лоцманських послуг у морських портах України, оскільки згідно з наказами міністерства лоцманські послуги надає виключно державне підприємство (ДП) “Дельта-лоцман”.

Антимонопольний комітет 16 вересня 2021 року зобов’язав Мінвідновлення привести свої нормативно-правові акти у відповідність до вимог Кодексу торговельного мореплавства України та закону “Про морські порти” в частині недопущення дискримінації суб’єктів господарювання за формою власності. Рекомендацій виконано не було, оскільки, на думку міністерства, демонополізація ринку послуг лоцманської проводки не доцільна, уточнили в АМКУ.

Засноване 18 січня 1998 року в Миколаєві ДП “Дельта-Лоцман” є структурним підрозділом державного підприємства “Адміністрація морських портів України”.

administrator

Related Articles