Суд підтвердив відсутність підстав у НБУ для звернення стягнення на майно готелю "Салют" – "Ілляшев та Партнери"

Київ. 21 квітня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Північний апеляційний господарський суд Києва задовольнив апеляційну скаргу ПрАТ “Готель “Салют” і підтвердив відсутність у Національного банку України (НБУ) підстав для звернення стягнення на передану йому в іпотеку будівлю готелю “Салют” через його продаж юридична фірма “Ілляшев та Партнери”.

Згідно з пресрелізом компанії, ПрАТ “Готель “Салют” виступає майновим поручителем за зобов’язаннями ПАТ “Банк “Фінанси та Кредит” перед НБУ за кредитами рефінансування у розмірі 4,2 млрд грн. У рамках справи про банкрутство ПрАТ “Готель “Салют” НБУ подав до суду заяву про звернення стягнення на будинок готелю шляхом продажу на прилюдних торгах та виграв суд першої інстанції.

“Для захисту інтересів клієнта ЮФ “Ілляшев та Партнери”, залучена до справи на етапі апеляційного оскарження, сформувала нову правову позицію. Розглянувши справу, суд апеляційної інстанції погодився з доводами адвокатів та підтвердив, що підстави для звернення стягнення на майно – немає, зазначається у повідомленні.

За даними юридичної фірми, суд відхилив аргументи НБУ про те, що визнання заявлених ним кредитних вимог у справі про банкрутство “Готелі “Салют” не відновлює порушені права Нацбанку, а оскаржене рішення суду першої інстанції не впливає на перебіг процедури банкрутства або права та обов’язки її учасників.

“Північний апеляційний господарський суд задовольнив апеляційну скаргу ПрАТ “Готель “Салют”, у задоволенні позову НБУ суд відмовив”, – резюмується у пресрелізі.

Раніше у жовтні 2021 року Господарський суд Києва задовольнив позов НБУ про звернення стягнення на передану йому в іпотеку будівлю готелю “Салют” через його продаж на публічних торгах у рамках процедури виконавчого провадження.

Як повідомлялося, через невиконання банком “Фінанси та Кредит” кредитних зобов’язань НБУ у листопаді 2016 року звернувся до Госпсуду Києва для стягнення в судовому порядку. Суд у липні 2020 року, враховуючи визнані вимоги у справі про банкрутство підприємства, закрив провадження у цій справі, Нацбанк оскаржив це рішення в касаційному порядку.

Верховний суд 24 березня 2021 року задовольнив скаргу центробанку і скасував постанову про закриття провадження у справі про звернення стягнення, а справу направив для розгляду судом по суті, наголошується в пресрелізі.

3 червня 2020 року, Господарський суд міста Києва у рамках справи про банкрутство ПрАТ “Готель “Салют” визнав вимоги НБУ на 4,1 млрд грн як забезпечені заставою майна боржника.

Нацбанк України 17 грудня 2015 року на пропозицію ФГВФО прийняв постанову №898 про відкликання банківської ліцензії та ліквідації ПАТ “Банк “Фінанси та Кредит”, бенефіціаром якої виступав народний депутат Верховної Ради VIII скликання та виконавчий директор гірничорудної компанії Ferrexpo Костянтин Жеваго.

administrator

Related Articles