Суперечку в ЄС викликало питання можливості використовувати у виробництві боєприпасів для України компонентів із третіх країн, а не їх закупівля – це питання давно вирішено

Брюссель. 21 квітня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – У той час як Франція наполягає на тому, щоб закуповувати для України боєприпаси, вироблені на 100% зі складових країн Європейського Союзу, Польща стверджує, що для деяких європейських компаній це нереально, оскільки вони використовують компоненти, вироблені за межами ЄС.

Саме в цьому полягають розбіжності, які є на сьогодні в блоці, інформація про те, що Варшава наполягає на можливості купувати боєприпаси в третіх країн, – некоректна, тому що це питання вирішено і з порядку денного знято. Таке роз’яснення в п’ятницю в Брюсселі зробив агентству “Інтерфакс-Україна” європейський дипломат. За його словами, ці повідомлення в засобах масової інформації “наївні та дивні”.

“У березні ми домовилися, що боєприпаси не можуть бути поставлені з третіх країн. Ми ухвалили це рішення, тому що хотіли досягти консенсусу якомога швидше. Тепер Франція з невеликою підтримкою Кіпру і Греції наполягає на тому, щоб обмежитися винятково компаніями, у яких ланцюжок постачань 100% з ЄС. Але, наприклад, для німецьких компаній це складно, тому що вони використовують деякі комплектувальні з третіх країн. Закупівлю боєприпасів у третіх країнах більше не розглядають. Тепер Франція дуже ускладнює процес і намагається виключити компанії ЄС, які використовують компоненти з третіх країн”, – розповів він суть протиріч.

Водночас дипломат наголосив, що позицію не виключати європейські компанії, які використовують у виробництві боєприпасів компоненти, вироблені третіми країнами, поділяє більшість країн-членів ЄС, включно з Німеччиною, Нідерландами, країнами Балтії та країнами Східного флангу.

Раніше європейські ЗМІ повідомили про суперечку в ЄС, причиною якої стала позиція Парижу, яка, як було зазначено в повідомленнях, полягає в тому, що Франція наполягає саме на закупівлі боєприпасів у європейських компаній, а не на можливості використовувати елементи, вироблені за межами ЄС.

administrator

Related Articles