"Укренерго" намагається відновити експорт е/е до Європи за нинішніми правилами до прийняття НКРЕКП нових – заява

Київ. 21 квітня. ЕНЕРГОРЕФОРМА – НЕК “Укренерго” продовжує працювати з європейськими партнерами над тим, щоб експорт електроенергії міг відбуватися в рамках чинного регуляторного поля, доки національний енергорегулятор НКРЕКП не затвердив порядок проведення спільних аукціонів на доступ до міждержавного перетину, який відповідає європейським правилам.

“Нагадаємо, що експорт електроенергії триває до Польщі та Молдови, і ми працюємо над його відновленням до інших країн”, – повідомила НЕК у телеграм-каналі у п’ятницю.

У компанії вкотре заявили, що безперебійному експорту електроенергії до країн Європи перешкоджає відсутність порядку проведення спільних аукціонів на доступ до міждержавних перетинів, затвердити який, на думку НЕК, – відповідальність НКРЕКП, передбачена законом про ринок електричної енергії.

Згідно з повідомленням “Укренерго”, компанія кілька років неодноразово зверталася до регулятора з проханням затвердити такий порядок за європейськими правилами, надаючи для цього всі необхідні дані та документи. Зокрема, ці прохання було викладено у листах за вересень та листопад 2022 року, а також за березень 2023 року. Також було проведено низку робочих зустрічей із регулятором, де компанія надала всю необхідну для ухвалення рішення інформацію, стверджує оператор. “Укренерго” запевняє, що, починаючи з травня 2022 року численними офіційними зверненнями регулярно інформувало Міненерго про невирішеність питання спільних аукціонів.

Як зазначається у повідомленні, НЕК також неодноразово наголошувало регуляторові та Міненерго, що затвердження порядку спільних аукціонів – це перший необхідний крок, але не вичерпний, тому що треба ухвалити ще відповідні зміни до закону про ринок електроенергії, Податковий Кодекс.

Як повідомляла Енергореформа, експорт е/е до Словаччини тривав лише чотири дні після його поновлення з 17 квітня. За цей час трейдери заплатили за перетин майже 17 млн грн, а до Словаччини з України надійшло понад 19 тис. МВт-год. Перетин у Словаччину був єдиним, оплаченим трейдерами.

З 21 квітня “Укренерго” не пропонувало трейдерам потужність міждержавного перетину. Як стверджували на ринку, це сталося через наполягання словацької сторони на спільних аукціонах, що дають їй змогу отримувати половину коштів від перетину.

У повідомленні в телеграм-каналі Міненерго 20 квітня пізно ввечері зазначило, що 19 квітня словацький оператор системи передання відмовився надавати доступ до свого міждержавного перетину з Україною, а причиною такого рішення було проведення “Укренерго” аукціонів щодо розподілу пропускної спроможності на півгодини раніше за операторів системи передання сусідніх країн, включно зі Словаччиною, що не було погоджено зі словацьким оператором.

Це повідомлення згодом було видалено, але НКРЕКП у коментарі журналістам озвучила аналогічну розміщену Міненерго позицію, додавши при цьому, що вирішення питання проведення двосторонніх аукціонів за участю ОСП України та ОСП країни-контрагента має відбуватися у рамках чинної нормативної бази.

Пресслужба “Укренерго” в коментарях журналістам 20 квітня пізно ввечері зазначила, що чинний порядок розподілу пропускної спроможності міждержавних перетинів не передбачає можливості проведення спільних аукціонів, і “Укренерго” щонайменше тричі зверталося до регулятора з проханням затвердити порядок проведення спільних аукціонів.

НКРЕКП планує ухвалити рішення про проведення позапланової перевірки “Укренерго” через порушення термінів надання інформації на запит регулятора про організацію аукціонів щодо розподілу перетину для експорту е/е до Словаччини, призупиненого з 21 квітня.

Після синхронізації української та європейської енергосистем у березні 2022 року, європейські оператори у зв’язку з війною погоджувалися надавати доступ до перетинів для експорту на умовах, що всі кошти отримуватиме Україна. Але потім почали порушувати питання необхідності проведення спільних аукціонів.

administrator

Related Articles