Мінвідновлення розраховує на фінансування ЄБРР проєктів на Дунаї та грант "Украероруху"

Київ. 21 квітня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Мінвідновлення розраховує на підтримку Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) проєктів щодо збільшення пропускної спроможності Дунайських портів та виділення грантових коштів “Украероруху” для підготовки аеронавігаційної інфраструктури до відновлення авіаційного сполучення після війни, повідомила на своїй сторінці пресслужба Мінтрансу.

“Міжнародна інжинірингова консалтингова компанія Royal Haskoning DHV у рамках спільного пілотного проєкту міністерства та ЄБРР розробила перелік заходів щодо збільшення пропускної спроможності Дунайських портів, що стосуються інвестиційних та операційних, а також регуляторних змін як в Україні, так і в Молдові та Румунії”, – сказав віцепрем’єр – голова Мінвідновлення Олександр Кубраков, слова якого наведено у повідомленні, на зустрічі з президентом ЄБРР Оділь Рено-Бассо у Києві.

Він зазначив, що Дунайський кластер став критично важливим елементом продовольчої безпеки світу в умовах обмеженої роботи чорноморських морських портів, що стало можливим завдяки експлуатаційним днопоглиблювальним роботам у портах Дунайського регіону для відновлення їхніх паспортних характеристик.

“Ми відроджуємо канал гирло Бистре як альтернативний шлях для українського агроекспорту”, – зазначається у повідомленні.

Окрім того, згідно з ним, днями “Украерорух” направив ЄБРР запит на отримання грантових коштів та список потенційних проєктів для фінансування за рахунок гранту. Проєкти стосуються підготовки аеронавігаційної інфраструктури до процесу повоєнного відновлення польотів.

Кубраков наголосив, що Україна високо цінує співпрацю з командою ЄБРР і висловив подяку за підтримку. Він нагадав, що Мінвідновлення та підвідомчі організації реалізують низку спільних із ЄБРР проєктів, зокрема розвиток дорожнього господарства в рамках проєкту “Розвиток трансєвропейської транспортної мережі. Україна – дорожні коридори”. Крім того, серед спільних проєктів розвиток залізничної мережі, зокрема її електрифікація, та забезпечення базових потреб “Укрзалізниці” в умовах війни, а також розвиток логістичної мережі “Укрпошти”, зокрема закупівля транспортних засобів, модернізація сортувального обладнання та поновлення роботи відділень на деокупованих територіях.

Також у рамках візиту до Києва президент ЄБРР зустрілася з керівництвом Мінфіну та Нацбанку.

Міністр фінансів Сергій Марченко відзначив високу зацікавленість України в участі ЄБРР у процесі відновлення країни, зазначається в прес-релізі Мінфіну.

У свою чергу президент ЄБРР Оділь Рено-Бассо повідомила, що цього року банк має намір сфокусуватися на відновленні України у сферах підтримки приватного сектора, зокрема малого та середнього бізнесу, фінансуванні проєктів із відновлення доріг, підтримки енергетичного сектора, а також співпраці з містами та громадами України.

На зустрічі з Нацбанком, за його інформацією на фейсбук-сторінці, обговорювався перебіг виконання фінсектором зобов’язань за програмою розширеного фінансування МВФ, зокрема, детально обговорювали продовження реформи корпоративного управління в держбанках, а також статус відбору членів наглядових рад держбанків.

Також Нацбанк зазначив, що у 2023 році планує самостійне проведення оцінки якості активів банків та стрес-тестування, щоб за їхніми результатами сформувати за необхідності плани відновлення капіталу, але наступного року за підтримки ЄБРР відбудеться оцінка стійкості банківської системи незалежними консультантами.

Під час зустрічі також обговорили шляхи розвитку кредитування для малого та середнього бізнесу, темпи якого значно скоротилися під час війни, а 85-90% сьогодні здійснюється за рахунок держпрограми субсидування відсоткової ставки “5-7-9”.

Серед інших питань на зустрічі НБУ та ЄБРР були страхування військово-політичних ризиків та необхідність колективного пошуку механізмів, що стимулюють міжнародні банківські групи залишити ринок Росії.

administrator

Related Articles