Обсяг розміщення 3-міс. депосертифікатів на 4-му аукціоні зріс до 16,9 млрд грн

Київ. 1 травня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Національний банк України (НБУ) на четвертому аукціоні з розміщення 3-місячних депозитних сертифікатів під 25% річних у п’ятницю, 28 квітня, продав їх на 16,93 млрд грн порівняно з 7,85 млрд грн – на третьому, 8,87 млрд грн – на другому і 51,14 млрд грн – на дебютному аукціоні.

Як зазначається в інформації на сайті НБУ, кількість покупців зросла до 36 із 33 тижнем раніше, 39 – на другому і 45 на дебютному аукціоні.

НБУ також повідомив, що в п’ятницю обсяг продажу ДС овернайт становив 342,01 млрд грн, тоді як тижнем раніше 339,63 млрд грн. В інші дні тижня Нацбанк розміщував їх на суму від 367 млрд грн, що вже вище показників до початку продажів 3-міс. ДС.

Як повідомлялося, Нацбанк 16 березня заявив, що з 7 квітня вирішив знизити ставку за депозитними сертифікатами овернайт з 23% до 20%, але водночас розміщувати ДС на строк три місяці за обліковою ставкою 25%, залежно від обсягу залучення банками депозитів на строк від трьох місяців.

Напередодні дебютного аукціону НБУ встановив для банків індивідуальні початкові ліміти купівлі 3-міс. ДС на рівні 70% від залишків вкладів фізосіб у нацвалюті, які були в цих банках на 4 квітня, з початковим терміном розміщення 93 дні і більше.

Регулятор пояснив, що до початкового ліміту додається друга динамічна частина – помножений на мультиплікатор “3,0” приріст обсягу такого портфеля гривневих депозитів фізичних осіб строком від 93 днів після 4 квітня.

Банки зможуть подавати заявки на придбання 3-міс. ДС як у НБУ, так і на міжбанківському ринку в межах зазначеного вище ліміту. Нацбанк розміщує 3-міс. ДС щоп’ятниці.

administrator

Related Articles