Уряд Молдови запустив інвестиційну програму для підприємців

Кишинів. 2 травня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Уряд Молдови оголосив у вівторок про запуск інвестиційної програми “373”, що передбачає компенсацію кредитування малих та середніх підприємств.

“Ця програма буде важливим компонентом економічного розвитку Молдови”, – заявив на пресконференції прем’єр Дорін Речан.

Програму названо за телефонним кодом країни. Як пояснив Речан, 3% – це ставка за кредитами у валюті (євро, долари), 7% – ставка у молдовських леях, і третя цифра три – це пільговий період для кредитів – щонайменше сім років.

“Ставка за кредитами у молдовських леях сьогодні становить у середньому близько 13%, а в іноземній валюті – 5,5%. Уряд компенсуватиме банкам різницю відсоткових ставок”, – сказав Речан.

Компенсація здійснюватиметься з Фонду підприємництва та економічного зростання Молдови (FACEM) на кредити до 15 млн леїв. Програма розпочне роботу з 1 червня. Цільова група програми – малі та середні підприємства, на які припадає 90 відсотків молдовської економіки.

Речан зазначив, що це лише перший етап програми. “Далі стеля на кредит з 2024 року зросте до 30 млн леїв. Буде запроваджено складову грантів за кредитами в цій програмі для певних категорій – молоді, жінок, проєктів сільського туризму, малих підприємств, ремісників”, – сказав прем’єр.

Програма “373” буде основним кредитним продуктом уряду, який він і далі розвиватиме.

Наразі базова ставка (індикатор вартості грошей на ринку) Національного банку становить 14%, а на початку 2023 року вона становила 21,5%.

administrator

Related Articles