Трьох підприємців із Житомирщини підозрюють у фінансуванні терористів "ДНР" – Офіс генпрокурора

Київ. 2 травня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Правоохоронці у вівторок, 2 травня, повідомили трьом підприємцям із Житомирської області про підозру у фінансуванні тероризму, повідомляє пресслужба Офісу генерального прокурора.

“За даними слідства, після окупації у 2014 році частини Донецької області захоплено два українські підприємства – ТОВ “Дебальцівський завод металургійного машинобудування” та ТОВ “Завод “Ремкомунелектротранс”, що спеціалізувалися на виготовленні ливарної продукції. Загарбники перереєстрували їх у так званому департаменті державної реєстрації міністерства доходів і зборів “ДНР” як власність окупаційної влади РФ. Відповідно, Україна припинила з цими товариствами будь-які відносини”, – зазначено в повідомленні в телеграм-каналі.

Для безперешкодної реалізації продукції та приховування реальних даних про виробника нові власники зареєстрували низку дочірніх підприємств. У такий спосіб налагоджували протиправний механізм із постачання товару в Україну, а також зв’язки із суб’єктами господарювання, зареєстрованими на її території.

“Як встановило слідство, власник, директор та бухгалтер кількох підприємств з Житомирщини погодилися купувати продукцію ливарного виробництва для подальшого перепродажу українським підприємствам гірничої галузі. Надалі спільники готували митну документацію, забезпечували перевезення продукції вантажним транспортом, подавали до контролюючих органів фінансову і податкову звітність від імені українських підприємств, здійснювали банківські безготівкові перекази на рахунки постачальників”, – повідомляють прокурори.

Як повідомляє пресслужба Державного бюро розслідувань, для обходу українського законодавства продукцію перевантажували в Таганрозі Ростовської області.

Загалом у 2017-2022 роках підозрювані перерахували понад 50 млн грн (113 млн російських рублів) за продукцію, яку постачали з тимчасово окупованої території Донбасу.

“Злочинна діяльність була зупинена до повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року. Тоді СБУ провела обшуки на підприємствах. Наприкінці 2022 року прокуратура передала це провадження до ДБР”, – зазначено в повідомленні в телеграм-каналі.

Служба безпеки України повідомляє, що серед підозрюваних – директор і головний бухгалтер житомирського приватного підприємства.

“У результаті комплексних заходів у Вінниці та Житомирі викрито організаторів оборудки. (…) Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності. Планується винесення на розгляд РНБО України пропозицій щодо застосування санкцій до російських компаній, залучених до оборудки”, – зазначено в повідомленні СБУ в телеграм-каналі.

Розслідування здійснюють за ч. 2 ст. 258-5 (фінансування тероризму, за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України. Підозрюваним може загрожувати до 10 років позбавлення волі.

“Вони діяли умисно та усвідомлювали, що сплачені ними кошти використовуватимуть для фінансового та матеріального забезпечення терористичної організації “ДНР”. Зокрема, відомо, що на ТОВ “Дебальцівський завод металургійного машинобудування” на сьогодні здійснюється ремонт військової техніки окупаційних збройних формувань держави-агресора”, – зазначено в повідомленні Офісу генпрокурора.

Джерела: https://t.me/pgo_gov_ua/11761

https://t.me/DBRgovua/3399

https://t.me/SBUkr/8150

administrator

Related Articles