Президент підписав закон про створення Держфонду декарбонізації та енергоефективної трансформації

Київ. 3 травня. ЕНЕРГОРЕФОРМА – Президент України Володимир Зеленський підписав закон про створення Державного фонду декарбонізації та енергоефективної трансформації, повідомило Держагентство з енергоефективності та енергозбереження.

“Закон дає “зелене” світло для створення в Україні спецфонду, що буде надійним і, що важливо, постійним джерелом фінансування численних проєктів і програм із енергоефективності в різних секторах економіки”, – прокоментувала його очільниця Ганна Замазєєва, слова якої наведено в пресрелізі агентства в середу.

При цьому наголошується, що вперше за багато років Україна впроваджує європейський принцип “забруднювач платить”, як це передбачено Регламентом ЄС про управління енергетикою та кліматичними діями.

“Це означає, що кошти з податку на викиди СО2 будуть спрямовані саме на енергоефективні цілі”, – пояснили в Держенергоефективності.

За словами Замазєєвої, агентство разом із Мінвідновлення розпочало розробку механізмів використання коштів і створення фінансових інструментів, які могли б стимулювати декарбонізацію та енергоефективність, щойно закон було ухвалено.

Згідно з повідомленням, заплановано реалізувати різні механізми, що існують у світі, зокрема “зелені” облігації, ЕСКО-проєкти, “зелене” кредитування, факторинг, лізинг.

Серед основних завдань фонду – підтримка державних програм енергоефективності, альтернативних джерел енергії та декарбонізації, а також залучення міжнародних кредитних коштів і грантів для реалізації інвестиційних проєктів.

На думку голови Держенергоефективності, завдяки фонду можна буде втілити багато програм, які нададуть змогу населенню, бізнесу, місцевій владі бути енергоефективними та енергонезалежними.

Як повідомлялося, 11 квітня Верховна Рада України підтримала створення Державного фонду декарбонізації та енергоефективної трансформації.

Відповідне рішення закріплено в ухваленому законі (законопроєкт №8433) про внесення змін до розділу VI “Прикінцеві та перехідні положення” Бюджетного кодексу України щодо використання коштів із рахунків на підтримку України.

Згідно з карткою законопроєкту, депутати підтримали внесену до нього народним депутатом Андрієм Мотовиловцем (“Слуга народу”) правку, що передбачає створення такого Фонду.

administrator

Related Articles