Рада удосконалила механізми правового забезпечення непорушності речових прав

Київ. 3 травня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Верховна Рада ухвалила за основу і в цілому законопроєкт №9156-д, що удосконалює механізми правового забезпечення непорушності речових прав.

Проєкт закону на засіданні парламенту в середу підтримали 280 народних депутатів за необхідних 226 голосів, повідомив міністр юстиції Денис Малюська.

“У зв’язку з рішенням Конституційного Суду України через два тижні Мін’юст міг втратити повноваження скасовувати рішення державних реєстраторів щодо прав на нерухомість. Це досить ризиковано. Ухвалення законопроєкту №9156-д ризики однозначно прибере”, – написав він на фейсбук-сторінці.

Таким чином, антирейдерська колегія Мін’юсту збереже повноваження щодо анулювання реєстраційних дій у випадках: якщо держреєстратор провів їх із порушенням; є підстави для відмови в такій реєстрації; за наявності санкцій.

Водночас законопроєкт встановлює, що формальні (несуттєві) помилки держреєстратора, які не впливають на об’єктивність, достовірність і повноту відомостей про права, не можуть бути підставою для анулювання реєстраційної дії.

Документ також уточнює процедуру подання скарги у сфері держреєстрації прав.

Як повідомлялося, у листопаді 2022 року Конституційний Суд ухвалив рішення у справі за конституційною скаргою ПрАТ “Одестеплокомуненерго” щодо відповідності Конституції України окремого припису ст. 37 закону “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяження”, визнавши неконституційність повноваження Міністерства юстиції позбавляти права власності шляхом скасування держреєстрації на підставі помилок держреєстратора.

Джерело: https://www.facebook.com/profile.php?id=100011121947008$

https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/41855

administrator

Related Articles