Ціновий тиск у єврозоні залишається сильним, є підвищувальні ризики для інфляції – Лагард

Франкфурт. 4 травня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Європейський центральний банк (ЄЦБ) відзначає, як і раніше, сильний ціновий тиск у єврозоні, через який існують значні підвищувальні ризики для прогнозу інфляції, заявила президент ЄЦБ Крістін Лагард на пресконференції за підсумками засідання, яке завершилося в четвер.

Особливо сильний тиск спостерігається в секторі послуг, що зростає випереджальними темпами порівняно з промисловим сектором, сказала Лагард. Додатковим фактором стійкості інфляції є зростання зарплат у єврозоні.

Інфляцію також підтримують різні державні заходи стимулювання економіки, запроваджені під час пандемії коронавірусу, зазначила глава ЄЦБ, закликавши уряди до згортання таких заходів.

За підсумками травневого засідання ЄЦБ очікувано підвищив усі три ключові процентні ставки на 25 базисних пунктів. Таким чином, базова процентна ставка за кредитами тепер становить 3,75%, ставка за депозитами – 3,25%, ставка за маржинальними кредитами – 4%.

Рішення було практично одноголосним, зазначила Лагард.

“Очевидно, що ЄЦБ не планує брати паузу в підйомі ставок”, – сказала глава регулятора, додавши, що “для нас важлива не мета, а шлях, і ми перебуваємо в дорозі”.

Лагард процитувала пресреліз за підсумками засідання, сказавши, що ставки будуть досить обмежувальними протягом тривалого часу. Наразі вони недостатньо обмежувальні, додала вона, відмовившись назвати конкретний рівень, до якого можуть бути підвищені ставки.

Відповідаючи на запитання журналіста, Лагард наголосила, що слова про те, що подальші рішення ЄЦБ залежатимуть від даних, які надходитимуть, не є прогнозом щодо ставки (forward guidance).

Також ЄЦБ повідомив про плани припинити реінвестувати надходження від облігацій, що погашаються, в рамках програми викупу активів (Asset Purchase Programme, APP) у липні цього року. За оцінкою Лагард, такий захід дасть змогу скорочувати обсяг активів на балансі регулятора приблизно на 25 млрд євро на місяць.

administrator

Related Articles