Молдова планує тимчасово обмежити імпорт українських зернових та олійних

Київ. 5 травня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Молдова планує запровадити тимчасові обмеження на імпорт зернових і олійних культур з України, повідомила пресслужба Міністерства сільського господарства і харчової промисловості країни.

Міністр Володимир Боля на зустрічі з главою делегації ЄС у Молдові Янісом Мажейксом поінформував про “намір міністерства тимчасово застосувати заходи, які запровадили деякі країни ЄС щодо імпорту зернових та олійних культур з України”.

За його інформацією, Молдова готує комплекс заходів для збереження конкурентних позицій агросектора, оскільки молдовські фермери постійно вказують на високу собівартість виробленої продукції.

Для вирішення цієї проблеми з Національного фонду розвитку сільського господарства і сільського середовища фермерам компенсують акциз за використане дизельне пальне. Крім того, уряд має намір субсидувати фермерам вартість пестицидів і добрив.

На зустрічі також обговорювали можливості надання підтримки ЄС для гармонізації законодавства агросектора, підготовку нового проєкту Twinning, перспективи реалізації програми ENPARD, проєкти TAIEX тощо.

Як повідомлялося, Європейська Комісія з 2 травня до 5 червня запровадила заборону на імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику українського походження в Болгарію, Угорщину, Польщу, Румунію та Словаччину, вимагаючи скасування односторонніх заборон на експорт української агропродукції, до яких вдавалися Польща, Угорщина, Словаччина та Болгарія з 15 квітня.

В інші країни ЄС імпорт з України всієї продукції, включно з пшеницею, кукурудзою, ріпаком і соняшником, має тривати без обмежень, зазначила Єврокомісія. Вона також наголосила, що заборона не повинна поширюватися на контракти, укладені до її введення.

Згідно з даними Держмитслужби, в першому кварталі цього року експорт кукурудзи в Молдову становив 12,6 тис. тонн на $4,01 млн, 0,34 тис. тонн насіння соняшнику на $0,35 млн і 0,12 тис. тонн насіння інших олійних на $0,31 млн, а також 6,37 тис. тонн соняшникової олії на $5,95 млн.

Джерело: https://madrm.gov.md/ro/content/4639

administrator

Related Articles