Фінансовий комітет ВР направив правоохоронцям рекомендації щодо боротьби з тіньовим ринком підакцизної продукції

(додано 7-8 абз., відкориговано джерела)

Київ. 8 травня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики на своєму засіданні розглянув питання про організацію роботи низки відомств із боротьби з тіньовим ринком підакцизної продукції, повідомляє народний депутат України Ярослав Железняк у телеграмі в понеділок.

За його словами, йдеться про Державну податкову службу України, Державну митну службу, Бюро економічної безпеки та Міністерство внутрішніх справ України.

Крім того, ухвалено рішення направити рекомендації кожному відповідному органу з конкретними завданнями й термінами.

“На сьогодні спостерігається зростання тіньового сегмента на всіх ринках підакцизної продукції, і найбільше “тінь” зросла в тютюновому секторі. Згідно з останнім дослідженням “Kantar Україна”, нелегальний ринок тютюну у 2023 році сягнув 21,9%”,- наголосив нардеп.

За його даними, аналогічна ситуація спостерігається на ринку спиртогорілчаної продукції, а вжиті контрольними та правоохоронними органами заходи не є дієвими та потребують покращення.

“На території України провадять діяльність із виробництва необлікованого спирту 20 спиртових заводів. Неофіційно виготовлений спирт вищезазначених заводів використовується у виробництві лікеро-горілчаних виробів. Обсяги виготовленого необлікованого спирту щомісяця становлять понад 2 млн літрів, який використовується для виготовлення необлікованої горілки за “формою 2″ і, як наслідок, із зазначеного обсягу не сплачується акцизний податок”, – написав Железняк.

“Попри істотне збільшення відрахувань акцизного податку (план 2023 року перевиконується щомісяця), ситуація є, мʼяко кажучи, складною: організовані злочинні групи продовжують роботу, незважаючи на війну; на ринку вочевидь побільшало нелегального спирту; деяких виробників контролюють росіяни; на легальному ринку податкове навантаження різних субʼєктів відрізняється у декілька разів; кустарні виробництва тютюну процвітають, широко використовуючи для реалізації безакцизноі продукції рекламу в соцмережах і на сайтах”, – написав Железняк.

Втрати держбюджету від ненадходжень від трьох підакцизних товарів він оцінив “щонайменше в $1 млрд”.

Парламентський комітет рекомендував Державній податковій службі України здійснити перевірки виробників тютюнових виробів та імпортерів з питань виробництва та обігу тютюнової сировини. А також направив рекомендації Бюро економічної безпеки України та Національній поліції України вжити заходів щодо виявлення та припинення незаконної діяльності заводів із виробництва спирту та виробників алкогольних напоїв.

Джерела:

https://t.me/yzheleznyak/4039

https://t.me/yzheleznyak/4040

https://t.me/getmantsevdanil/4672

administrator

Related Articles