Війна Росії проти України буде в центрі обговорення майбутнього саміту G-7

Брюссель. 18 травня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Агресивна війна Росії проти України буде в центрі обговорення лідерів Великої сімки, до яких президент України Володимир Зеленський звернеться за допомогою відеозв’язку.

Про це в четвер у Брюсселі напередодні саміту Великої сімки, який відбудеться в Хіросімі (Японія) з 19 по 21 травня, повідомив високопоставлений європейський чиновник. За його словами, ЄС представлятимуть президент Європейської ради Шарль Мішель і президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн.

Говорячи про пріоритети ЄС, високопоставлений чиновник зазначив, що “перший фокус буде на війні в Україні, яка триває вже понад рік”, так само як і на підтримці Європейського Союзу. “Ми можемо очікувати, що це буде в центрі обговорення”, – констатував співрозмовник журналістів.

Він також повідомив, що в рамках саміту Великої сімки очікується виступ Зеленського за допомогою відеозв’язку.

Крім того, за словами європейського чиновника, є звернення української сторони про порушення питання майбутнього саміту за мирною формулою Зеленського. “Щодо мирного саміту, то так, ми бачили цей запит з боку українців, які очікують, що ми порушимо це питання під час саміту Великої сімки. На цьому етапі ми не можемо це (що питання саміту буде безпосередньо предметом обговорення) сказати. Що ми маємо намір сказати, то це те, що ми підтримуємо будь-які зусилля українців (щодо досягнення миру), і що (для цього) є кілька умов, зокрема, що це має бути відповідно до міжнародного порядку, Хартії ООН”, – пояснив він.

Співрозмовник журналістів також ствердно відповів на запитання стосовно того, чи обговорюватимуться і санкції щодо РФ, спрямовані на те, щоб уникнути обходу вже наявних обмежувальних заходів. Зокрема, йдеться про переробку російської нафти Індією з подальшим постачанням нафтопродуктів до країн ЄС. “Щодо нафти, то ми очікуємо, що обговорення відбудеться. Діаманти й нафта – дуже чутливі питання. Ми думаємо, що дуже успішною є цінова стеля, щоб підтримувати ціни на низькому рівні”, – окреслив чиновник можливе рішення.

Раніше про те, що майбутній саміт щодо мирної формули Зеленського вже фігурує в порядку денному Європейського Союзу, журналістам повідомив високопоставлений європейський дипломат, анонсуючи майбутнє засідання Ради з питань закордонних справ, яке заплановане на понеділок, 22 травня. За його словами, саміт заплановано на середину липня, він відбудеться в Копенгагені. Говорячи про мету проведення заходу, дипломат сказав, що цей саміт проводиться для того, щоб “українська точка зору отримала платформу і більшу видимість на міжнародній арені, що може сприяти її просуванню серед партнерів”.

administrator

Related Articles