СКЦ відновила інспекції суден в українські порти по "зерновому коридору" після 13-денної паузи

Київ. 19 травня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Спільний координаційний центр (СКЦ) у п’ятницю провів інспекцію трьох суховантажних суден, що прямують до українських портів: Garnet під прапором Панами до “Чорноморська”, а також F-Line і Super Martinelli під прапором Барбадосу до “Одеси”.

Згідно з інформацією на сайті СКЦ, це були перші інспекції після 6 травня, тоді як інспекції на вихід у п’ятницю були відсутні.

Зазначається, що в п’ятницю з порту “Чорноморськ” вийшов балкер Meroving із 6,8 тис. тонн пшениці в Італію. Крім нього інспекцію на вихід не пройшли ще два судна, що вийшли з “Одеси” і “Чорноморська” відповідно 14 і 17 травня.

Раніше в п’ятницю заступник голови Мінвідновлення Юрій Васьков повідомив агентству “Інтерфакс-Україна”, що Росія погодилася відновити інспекцію вхідного флоту в порти “Одеса” і “Чорноморськ”, але відмовилася інспектувати судна, які прямують у порт “Південний”. За його словами, у черзі на інспекцію на прохід в українські порти стояли 62 судна, і деякі з них уже кілька місяців. Інспекція здійснюватиметься в порядку “живої черги”.

Згідно з даними СКЦ, загалом інспекцію на вхід за час дії “зернової ініціативи” від початку серпня 2022 року пройшли 920 суден, тоді як на вихід – 950 (різниця пояснюється тим, що частина суден стояли з агропродукцією в портах від початку війни).

Зокрема, у травні на вхід було проінспектовано лише 14 суден порівняно з 54 у квітні та 89 у березні. Рекордних темпів інспекції на вхід було досягнуто у вересні та жовтні – відповідно 186 і 136 суден.

Щодо інспекцій на вихід, то з початку травня їх було здійснено 53 порівняно з 65 у квітні та 85 у березні. Рекордні темпи інспекції на вихід було зафіксовано в жовтні – 194, тоді як у вересні та листопаді-грудні минулого року їх було від 125 до 105.

У результаті експорт у травні, за даними СКЦ, впав до 1,07 млн тонн з 2,79 млн тонн у квітні та 3,93 млн тонн у березні. Рекордний рівень було зафіксовано в жовтні – 4,24 млн тонн, а сумарно він склав 30,28 млн тонн.

Джерело: https://www.un.org/en/black-sea-grain-initiative

administrator

Related Articles