Єрмак провів засідання Координаційної ради України стосовно захисту та безпеки дітей спільно з Гутеррешем та послами G20

Київ. 14 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Голова Офісу Президента України Андрій Єрмак провів засідання Координаційної ради України з питань захисту та безпеки дітей за участю Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша, представників структур ООН, послів країн G20, під час зустрічі було обговорено насильницьку депортацію дітей з України до РФ, а також злочини, вчинені агресором.

"Наша мета – припинити насильницьку передачу чи депортацію дітей з України до Російської Федерації та вжити всіх необхідних заходів задля їх безпечного повернення і возз’єднання сімей відповідно до інтересів дитини та до міжнародного права", – зазначив Єрмак під час засідання у понеділок.

Генсек ООН повідомив, що відомі випадки вимушеної депортації дітей і закликав надати доступ до тих, хто перебуває на території РФ.

"Ми знаємо про дітей, які були вивезені на російську територію. Ці випадки мають бути ретельно досліджені й розслідувані. Не можна погоджуватися на спрощення процедури отримання громадянства, які призводять до спрощення усиновлення дітей російськими родинами. Ми маємо вимагати доступу до українських дітей, які перебувають на території Російської Федерації", – наголосив Гутерреш.

Також генсек ООН зазначив, що "ЮНІСЕФ та Верховний комісар з прав людини використовуватимуть усі засоби, щоб працювати у цьому напрямі".

Крім цього, в ході зустрічі були обговорені дії, які можуть допомогти припинити злочини РФ проти дітей України.

"Зокрема це може бути допомога у встановленні місця знаходження дітей з використанням механізму залучення третьої країни, оскільки дипломатичні відносини України з Росією розірвані", – сказано в повідомленні.

Зазначається, що РФ "має надавати органам ООН та міжнародним організаціям повну інформацію про українських дітей, примусово вивезених чи депортованих до Росії".

Також важливо поширити заклик про негайне скасування спрощеної процедури про отримання громадянства РФ для дітей-сиріт з України, а також дітей, які залишилися без піклування батьків.

"Крім того, було запропоновано розглянути можливість залучення Міжнародного комітету Червоного Хреста з метою повернення депортованих неповнолітніх громадян України та визначити структури ООН, які можуть брати участь у цьому процесі", – зазначається у повідомленні.

Джерело:https://president.gov.ua/news/andrij-yermak-proviv-zasidannya-koordinacijnoyi-radi-ukrayin-79133

administrator

Related Articles