Раді пропонують створити правові підстави для вилучення символів радянської ідеології з держреєстру пам'ятників

Київ. 12 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Верховній Раді пропонують створити правові підстави для вилучення пам’ятників-символів російської імперської та радянської тоталітарної політики та ідеології з державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Відповідний урядовий законопроєкт №8273 зареєстровано у Верховній Раді, повідомляється на сайті парламенту.

Законопроєкт пропонує доповнити статтю 13 закону "Про охорону культурної спадщини" новим положенням (частина 4). Відповідно до цього положення не підлягають внесенню до реєстру пам’ятники, узяті на державний облік на підставі законодавства, що діяло до набуття чинності цим Законом.

До таких об’єктів належать пам’ятники, присвячені особам, які обіймали керівні посади в комуністичній партії (посада районного комітету та вище), у вищих органах влади та управління СРСР, УРСР (УССР), інших союзних чи автономних радянських республік, органах влади та управління областей, міст республіканського підпорядкування, працівникам радянських органів держбезпеки.

У запропонованому списку також об’єкти, присвячені подіям про діяльність компартії, про встановлення радянської влади в Україні, про переслідування учасників боротьби за незалежність України у XX столітті (окрім пам’ятників та пам’ятних знаків, пов’язаних із опором та вигнанням нацистських окупантів з України або з розвитком української науки) та культури).

У цьому списку також об’єкти, що підлягають демонтажу відповідно до вимог закону "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки"; є символами російської імперської чи радянської тоталітарної політики відповідно до критеріїв, визначених статтею 151 цього Закону.

Згідно із законопроєктом, якщо пам’ятка, занесена до реєстру, підпадає під дію частини 4 статті 13 цього закону, то вона підлягає вилученню з неї.

Законопроєкт визначає критерії, за якими об’єкти культурної спадщини визначаються як такі, що належать до символів російської тоталітарної політики. Зокрема це антиукраїнська пропаганда – тобто інформація, яка за своєю формою чи змістом спрямована проти України як суверенної та незалежної, демократичної, соціальної, правової держави, українського народу, її історії та культури, мови, героїв, звичаїв та традицій.

У законопроєкті наголошується, що при ухваленні рішень про вилучення з публічного простору або збереження об’єктів, назв, символів російської імперської та радянської тоталітарної політики доцільно враховувати кілька критеріїв.

А саме: міру та наслідки участі політичного чи культурного діяча у реалізації російської імперської та радянської тоталітарної політики; як ті чи інші об’єкти, назви, особи чи твори пропагують імперські та тоталітарні наративи; внесок особистості у розвиток української та світової культури, науки та інших суспільно важливих сфер людської діяльності; особисту світоглядну позицію, ціннісні орієнтири тієї чи іншої форми; ставлення особистості до української ідентичності та ідентичності корінних народів України.

Крім цього, в законопроєкті йдеться про те, що в процесі очищення публічного простору від російської імперської та радянської тоталітарної політики важливо не допустити знищення пам’яті про значущі для України та конкретного населеного пункту історичні постаті та події.

administrator

Related Articles