ЄБРР запропонує консультаційну програму для релокованих МСП та EUR150 млн термінової підтримки приватного сектору – президент

Київ. 12 травня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) реалізує спеціальну консультаційну програму для українських малих та середніх підприємств (МСП), переміщених із зони конфлікту, щоб підтримати їх консультаціями щодо розвитку нового бізнесу, залучення нових клієнтів, повідомила президент банку Оділь Рено-Бассо.

"Це щось нове, над чим ми працювали останні кілька тижнів", – сказала вона на пресконференції в Марракеші в четвер, де відбуваються щорічні збори банку.

Рено-Бассо додала, що також розробляють фінансову програму для термінової допомоги приватному бізнесу на EUR150 млн.

Президент ЄБРР також повідомила, що банк отримав багато запитів на перенесення деяких платежів і вже відклав деякі платежі.

Водночас, за її словами, деякі проєкти продовжуються, і надходять запити на нові проєкти, наприклад на торговельне фінансування.

Рено-Бассо зазначила, посилаючись, зокрема, на зустріч на зборах із главою Нацбанку України Кирилом Шевченком та представником Мінфіну, що українська банківська система продовжує справно працювати, уряд дієздатний, як і державні інфраструктурні компанії.

За її словами, економічна активність поступово відновлюється, і одним із основних викликів для неї, зокрема для агробізнесу, є питання логістики, оскільки порти, як і раніше, заблоковані Росією. Тому важливим є створення альтернативних способів експорту.

Глава банку зазначила, що в нинішніх умовах ЄБРР робить те, чого не робить у звичайний час, наприклад надає набагато більшу підтримку ліквідності, надає екстрене фінансування. За її словами, він також більше зосередить увагу на енергетичній та продовольчій безпеці у всіх країнах, у яких працює.

Відповідаючи на запитання щодо участі ЄБРР у післявоєнному відновленні України, президент зазначила, що наразі досить складно мати чітке уявлення про майбутні потреби, хоча вже зрозуміло, що вони будуть величезними. За її словами, оцінки коливаються від EUR70 млрд прямої шкоди від руйнування інфраструктури та житла і до EUR500 млрд з урахуванням економічних ефектів, впливу на людей тощо.

"Тож цифри дуже різні, але в будь-якому разі лідерство буде дуже і дуже важливим. ЄБРР відіграватиме дуже важливу роль, тому що це найбільша міжнародна фінансова установа в Україні з великою кількістю людей "на землі", з великим залученням також у програму реформ, і, я думаю, що програма реформ буде, як і раніше, дуже важлива для плану реконструкції", – наголосила Рено-Бассо.

administrator

Related Articles